«Η πανδημία έφερε με ορμητικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη να ξανασκεφτούμε γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Τονίζει ότι «η χρεοκοπία της κυρίαρχης αντίληψης ότι όλα θα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά τροφοδοτεί τη συζήτηση γύρω από τα συλλογικά αγαθά και τις δημόσιες πολιτικές».

Ο κ. Ηλιόπουλος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «επέλεξε να αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι, να ανοίξει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς». Προσθέτει ότι η καθημερινότητα στα ΜΜΜ «είναι αφόρητη, ενώ εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού αφού δεν τηρείται κανένα μέτρο».

Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία, επισημαίνοντας ότι «αυτό αφορά καταρχήν τη δυνατότητά μας να συζητάμε προγραμματικά και να σπάμε το κεφάλι μας για το πώς σήμερα, σε αυτήν την τόσο σύνθετη συνθήκη, μπορεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα υγειονομικής θωράκισης και κοινωνικής ανασύνταξης». Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «παραμένει ένα “μη κανονικό” κόμμα και αυτό είναι η δύναμή του». Ο εκπρόσωπος του κόμματος τονίζει ότι το πρόγραμμα που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκροτείται από προτάσεις «άμεσα εφαρμόσιμες με στόχο τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας»: «Οι προσλήψεις σε υγεία και παιδεία, η στήριξη της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα άμεσο πρόγραμμα αγώνα για να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική χρεοκοπία που η κυβέρνηση φέρνει».

Ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «προσδοκούμε μια δικαστική απόφαση που θα βάζει τέλος στη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά θα είναι μεγάλο λάθος μας να θεωρήσουμε ότι αυτή η μάχη θα κριθεί μόνο στη δικαστική αίθουσα». Αναφέρει ότι «οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που γέννησε η γραμμή της ΝΔ είτε στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είτε στο προσφυγικό μπορούν εύκολα να τροφοδοτήσουν ακροδεξιές ή αντιπολιτικές κινήσεις», για να τονίσει πως «ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η δουλειά της Αριστεράς σήμερα δεν είναι απλά να απαντάει στη Ν.Δ., αλλά να αναδείξει την εναλλακτική και να την παλέψει μέσα στην κοινωνία».

«Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα μπορεί να σκεφτεί πέρα από την ήττα», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι «η κοινωνία απαιτεί, δικαίως, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περισσότερα. Γιατί η κοινωνία απαιτεί ασφάλεια στη ζωή και στην εργασία, δικαιοσύνη στην καθημερινότητα, μεγάλες τομές και ριζοσπαστικές αποφάσεις».