ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Αν ο διάλογος στην Ακρόπολη συνέβη πράγματι και αν έχει μεταφερθεί σωστά, τότε η υπουργός Πολιτισμού είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν συζητά με θεσμικά πρόσωπα και μεταφέρει αβάσιμες πληροφορίες, είτε είπε ψέματα στον Αλέξη Τσίπρα για να τον φέρει σε δύσκολη θέση.
Ο Decumanus στο σταθμό Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το 2011 και αποσπάστηκε από τον σταθμό το 2012 από την τότε διοίκηση και όχι το 2017, όπως η κα Μενδώνη κακώς φέρεται να είπε δεικτικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι το εύρημα του Decumanus στη Βενιζέλου πάντως είναι πιο μεγάλης αξίας, καθώς πρόκειται για ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα κεντρικού σταυροδρομιού, που εκτός του Decumanus, περιλαμβάνει την κάθετο Cardo, καταστήματα και οικίες, καθώς και ένα τετράπυλο μνημείο, αντίστοιχο με την αψίδα του Γαλερίου στην Καμάρα.
Το 2017 στον σταθμό Αγ. Σοφίας αυτό που βρέθηκε ήταν μια μαρμαρόστρωτη πλατεία σε εξαιρετική κατάσταση στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος και Εγνατία, η οποία αξιολογήθηκε ως σημαντικό σύμπλεγμα μνημείων και αποφασίστηκε να παραμείνει αμετακίνητη.
Για το σκοπό αυτόν άλλαξε ο σχεδιασμός του σταθμού Αγ. Σοφίας, προκειμένου η πλατεία που βρίσκονταν εντός του πυρήνα του να μην αποσπαστεί, αλλά να παραμείνει στη θέση της.
Κι ακόμη, το 2017 βρέθηκαν στο σταθμό Αγ. Σοφίας μια συμμετρική πλατεία στο νότιο τμήμα του σταθμού, που επειδή δεν ήταν σε καλή κατάσταση και επειδή ούτως ή άλλως η συμμετρική της στο βόρειο τμήμα παρέμεινε κατά χώραν, κρίθηκε ότι έπρεπε να αποσπαστεί, καθώς και ένα κρηναίο οικοδόμημα, ένα σιντριβάνι δηλαδή, μήκους 15,5 μέτρων, το οποίο ως μεμονωμένο εύρημα και όχι σύμπλεγμα μνημείων,, αποφασίστηκε από το ΚΑΣ να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί σε ειδική κατασκευή εντός του σταθμού.