Οπρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε σήμερα κατά ομιλία του προς τους αμερικανούς πολίτες, ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν εξελίχθηκε «πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμ». Παραδέχθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση του έκανε λάθος υπολογισμό κατά την αποχώρησή της από τον πόλεμο που διήρκεσε δύο δεκαετίες και έριξε ευθύνες στους Αφγανούς ηγέτες.

«Είχαμε καθαρό ματιά για τους κινδύνους, σχεδιάσαμε κάθε ενδεχόμενο» προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι αυτό εξελίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει».

Στη συνέχεια, μετέθεσε τις ευθύνες στους Αφγανούς ηγέτες για την πτώση της Καμπούλ, λέγοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες «παραιτήθηκαν και εγκατέλειψαν τη χώρα». «Λοιπόν, τι συνέβη;» ρώτησε ο Μπάιντεν. «Οι πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν παραιτήθηκαν και εγκατέλειψαν τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν «ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε, μερικές περιπτώσεις χωρίς να προσπαθήσει να πολεμήσει. Αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσαν το τέλος ότι η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τώρα ήταν η σωστή απόφαση» πρόσθεσε. «Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πολεμούν σε έναν πόλεμο και να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να πολεμήσουν οι ίδιες».

Ο Μπάιντεν έδειξε επίσης με το δάχτυλο τον Γάνι στην ομιλία του. «Όταν φιλοξένησα τον πρόεδρο Γάνι και τον πρόεδρο Αμπντάλα, στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, και ξανά όταν μίλησα τηλεφωνικά με τον Γάνι τον Ιούλιο, είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις. Μιλήσαμε για το πώς το Αφγανιστάν θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει τους εμφυλίους πολέμους του μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, να καθαρίσει τη διαφθορά στην κυβέρνηση, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να λειτουργήσει για τον αφγανικό λαό», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Και συνέχισε: «Μιλήσαμε εκτενώς για την ανάγκη οι Αφγανοί ηγέτες να ενωθούν πολιτικά – απέτυχαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Τους προέτρεψα επίσης να εμπλακούν στη διπλωματία, να επιδιώξουν μια πολιτική διευθέτηση με τους Ταλιμπάν. Αυτή η συμβουλή απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Ο κ. Γάνι επέμεινε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πολεμούσαν. Και προφανώς έκανε λάθος».

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν «αν κριθεί απαραίτητο» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και δεσμεύονται για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν που έχει επικριθεί έντονα διεθνώς αλλά ακόμη και από Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, υπεραμύνθηκε της απόφασης του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η αποστολή της Ουάσινγκτον δεν ήταν ποτέ να οικοδομήσει δημοκρατικό κράτος στην ασταθή χώρα που έπεσε ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Έπειτα από 20 χρόνια, έμαθα παρά τη θέλησή μου ότι δεν ποτέ δεν ήταν καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν είχε στόχο ποτέ την οικοδόμηση κράτους. Δεν είχε ποτέ στόχο την ίδρυση ενιαίας, κεντροποιημένης δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι ο μοναδικός στόχος “παραμένει σήμερα και ήταν πάντα η αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος”.

Απείλησε τους Ταλιμπάν με αντίποινα αν εμποδίσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης που είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.  Σε περίπτωση επίθεσης, η απάντηση θα είναι «γρήγορη και ισχυρή», δήλωσε ο Μπάιντεν, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες με «χρήση συντριπτικής ισχύος εάν είναι απαραίτητο».

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/