.
Μιχάλης Παπαγιαννάκης (19/08/1941 – 26/05/2009)
Μόνο ένα «γεια σου πουλί μου» ψελλίζω κάθε φορά που τον φέρνω κοντά μου και συνομιλώ μαζί του, φράση που ο ίδιος έλεγε τόσο συχνά και γλύκαινε το σύμπαν … Μια μέρα σαν και αυτή, όπου ο θάνατος, η απώλεια, η ισοπέδωση, ο ανθρώπινος εξευτελισμός, η φρίκη του πολέμου και της τρομοκρατίας και τόσα άλλα ανείπωτα μας ζώνουν και μας πονάνε… όπου η προσφυγιά χτύπησε και πάλι τις πόρτες μας… ο Μιχάλης μας λείπει ακόμη περισσότερο !
Δεν χρειάζεται να μιλήσω για το πόσο σπουδαίος Άνθρωπος ήταν για την Αριστερά, για το πόσο Άρχοντας, πόσο ευαίσθητος και ρομαντικός… Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα σημαντικά που έκανε ή σε όσα μας (μου) πρόσφερε… Είναι τόσα πολλά και τόσο γνωστά σε όλους μας. Θα αναφερθώ μόνο στο ότι ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης μιλούσε για τα κινήματα και την οικολογία, όχι ως έννοιες συμπληρωματικές στις θέσεις της παραδοσιακής Αριστεράς, αλλά με μια νέα αφήγηση μιας ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης Αριστεράς.
Σε μία από τις πολλές παρακαταθήκες που μας άφησε είναι και η παρακάτω φράση από μια συνέντευξή του στις 22/11/2004 καθώς αναφερόταν στα διλήμματα του τότε Συνασπισμού
“Το ζήτημα είναι να βγούμε στις ανοιχτές θάλασσες με ρίσκο, με μπούσουλα μερικές βασικές αρχές που τις έχουμε κατακτημένες και τις έχουμε και διατυπωμένες και με διαδραστική, όπως λένε, σχέση με τα μεγάλα ρεύματα- από τα παραδοσιακά του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του εκσυγχρονισμού, του ευρωπαϊσμού μέχρι τα νεώτερα που είναι η Οικολογία, η οικουμενοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διάθεση για μια άλλη παγκοσμιοποίηση που εκφράζεται μέσα από κινήματα, τα οποία βεβαίως δεν θα πρέπει να τα κάνουμε είδωλα. Πρέπει να κεφαλαιοποιούμε αυτές τις εμπειρίες και εκεί να παίξουμε. Γιατί νομίζω ότι αυτό έχει σημασία για την Αριστερά, έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Αριστερά που ψάχνει ίσιους δρόμους, έχει σημασία για τη χώρα μας, έχει σημασία για την Ευρώπη, έχει σημασία για τον κόσμο”.
—————————————————-
Η τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη ήταν συμβολική του αγώνα του για το περιβάλλον και ενδεικτική της ποιότητας του λόγου του.
Παραθέτω ένα απόσπασμα της παρέμβασής του:
“Πείτε οριστικά «όχι» στις εκτροπές ποταμών. Ακυρώστε τον Αχελώο. Ζητήστε αμέσως, πλήρη και επίσημη απογραφή όλων των γεωτρήσεων που υπάρχουν στη χώρα. Υπάρχουν υπηρεσίες, να το κάνετε. Απογραφή τους και επαναξιολόγησή τους και επανέγκρισή τους και επομένως και κλείσιμο πολλών απ’ αυτές. Προωθήστε τα νέα προγράμματα καλλιεργειών -όπου έγιναν προσπάθειες, έδωσαν αποτελέσματα- τις νέες μεθόδους μεταφοράς νερού και άρδευσης και δώστε και τα σχετικά κίνητρα, πρόγραμμα για την αλλαγή όλων των υδρευτικών δικτύων των πόλεων, ιδιαίτερα της Αθήνας, που φαίνεται ότι είναι από τα χειρότερα”…
… “Μελετήστε τις μεθόδους και τις τεχνικές μέτρησης και παροχής του νερού, ώστε να μπορεί να εξορθολογιστεί η διανομή του και η τιμολόγησή του. Να γίνει σε όλη την Ελλάδα, ό,τι γίνεται στις πόλεις. Να μετριέται το νερό, ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι καταναλίσκει ο καθένας και πώς μπορούμε με τις τιμές, όχι να φτιάξουμε λεφτά για το ταμείο, αλλά να οδηγήσουμε σε αποτρεπτικές του χρήσεις σε εξοικονόμηση του νερού. Πάρτε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, που μπορείτε να πάρετε. Φτιάξτε το βιολογικό καθαρισμό. Φτιάξαμε το βιολογικό καθαρισμό στην Ψυττάλεια, πάρτε το νερό της Ψυττάλειας και ποτίστε το Ποικίλο Όρος. Θα ήταν κάτι το εντελώς εμβληματικό και πάρα πολύ χρήσιμο, για όλη τη χώρα. Πάρτε μέτρα, ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των λιμνών και ιδιαίτερα της Κορώνειας για την οποία υπάρχουν και πόροι, αλλά υπάρχουν ανάξιες τοπικές αρχές. Βάλτε μπροστά, πραγματικά, ένα γενναίο πρόγραμμα αφαλάτωσης για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα φυσικά τα νησιά που το έχουν ανάγκη. Το κόστος της μικραίνει συνεχώς, ιδίως δε, αν τη συνδυάσουμε και με νέες μεθόδους χρήσεως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούμε να έχουμε πολλαπλό όφελος”.
*Ανάρτηση στο Facebook