Μάλλον τα δεδομένα που δημοσίευσε πρώτο το Euro2day για τους εμβολιασμούς έχουν ΕΠΙΣΗΜΑ δοθεί/διαρρεύσει. Η ψηφιακή έκδοση του ΒΗΜΑτος πριν από λίγο τα ίδια δεδομένα επαναλαμβάνει:
Εμβολιασμοί στην Αττική
Δυτική Αττική: 21% με μία δόση και 16,30% πλήρως εμβολιασμένοι
Ανατολική Αττική: 21,97% με μια δόση και 15,88% με δύο
Βόρεια Προάστια: 81% με μία και 60% με δύο
Πειραιάς: 28% με μία και 22% με δύο
Κάποια φίλη παρατήρησε ορθά ότι 81% θα σήμαινε ότι σχεδόν όλοι οι ενήλικοι των Βόρειων Προαστείων έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση.
Κάποιοι φίλοι απορούν πώς υπολογίζονται τα δεδομένα. Δεν ξέρω ακριβώς. Υποθέτω βάσει του TAXISnet όπως κλείνονται τα ραντεβού, ανεξαρτήτως τοποθεσίας του εμβολιαστικού κέντρου. H επίσημη σελίδα του emvolio.gr ΕΔΩ https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker δίνει “Δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα”, οπότε είναι εύκολο να βγει το ποσοστό εμβολιασμένων με βάση τους κατοίκους.
Θα μπορούσε να υπάρχει μεροληψία ως προς την διαθεσιμότητα των εμβολίων στα κέντρα ή τον αριθμό και την προσβασιμότητα των κέντρων; Θα μπορούσε. Αλλά οι Ποσοστιαίες Διαφορές είναι συντριπτικές. Διαφορές 81% με 21% είναι ένα αβυσσαλέο χάσμα που υπερβαίνει μια πολύ πιθανή μεροληψία στη διαθεσιμότητα/πρόσβαση.
Αλλά και αυτά που γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ περίπου τα ίδια δείχνουν. Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό και μισθολογικό χάσμα ως προς το ποιοι έχουν εμβολιαστεί. Τελευταία εδώ η δημοσκoπική έρευνα της Morning Consult με 30 χιλιάδες δείγμα.
, Μισθολογικό και εκπαιδευτικό χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων (Πίνακας), INDEPENDENTNEWS
Πριν αρχίσουμε τις αναλυσάρες, είναι βασική αρχή να μελετούμε τα δεδομένα. Οι υπερ-ιδεολογικοποιημένες αναλύσεις χωρίς εμπειρικά δεδομένα συνήθως πέφτουν έξω. Διαβάζουμε, καταλαβαίνουμε τα δεδομένα (εφόσον υπάρχουν) και μετά αναλύουμε, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας αρχικές υποθέσεις.
Ξανά, όλα δείχνουν ότι στους φτωχούς και με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο κατοικεί κυρίως ο ενδοιασμός και η άρνηση. Τι και εάν πράγματι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό (3-4 φορές περισσότερο);
Όσοι πιστεύετε στο σχήμα πλούσιοι καλοπερασάκηδες ανεμβολίαστοι έναντι συνειδητοποιημένων εργατών-εμβολιασμένων, αφήστε τις μεταφυσικές εικασίες.
“Ο απαξιωτικός λόγος παράγει αυτό που στηλιτεύει, «δικαιώνοντας» αναδρομικά τους (προοδευτικούς) κυνηγούς των ανεμβολίαστων” όπως πολύ σωστά έγραψε ο Dimitris Tsirkas.
Από κει και πέρα αναρωτηθείτε για τη διχαστική στρατηγική της κυβέρνησης και τις σημερινές γελοιογραφίες του ΑΡΚΑ. Γιατί άραγε αυτή η στρατηγική ενεργοποιείται;
Δ.Α.