Με συγκέντρωση «υποδέχτηκαν» τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη

Posted on 14 Ιουνίου, 2020, 12:39 μμ
0 secs

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη χτες, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού με κεντρικά συνθήματα «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός» και «Έναρξη ή Λήξη» και με βασικό αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και με τα δικά τους συνθήματα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νόμο διαδήλωσαν μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης αυτοαπασχολούμενοι του νησιού που βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα και απαιτούν να παγώσουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τέλος στη συγκέντρωση συμμετείχαν και υγειονομικοί, εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απαίτησαν να δοθούν λεφτά για την Υγεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το νοσοκομείο (που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2016) στολίδι, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες, ατέλειες και ελλείψεις.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας:

Προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Σαντορίνη Ιούνιος 2020
Κύριε Πρωθυπουργέ.

Είναι πρωτοφανής η οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, με κλειστά μαγαζιά, μήνα Ιούνιο στη Σαντορίνη. Πρωτοφανής είναι και ο φόβος αλλά και η ανασφάλεια που νοιώθουμε για τους επόμενους μήνες, όπως και για τους μήνες μετά τη λήξη της θερινής περιόδου, όπου καραδοκεί η ανέχεια για μας και τις οικογένειες μας. Διότι 4 μήνες αμφιλεγόμενης εργασίας δεν αρκούν να καλύψουν πάγιες και μη ανάγκες 12 μηνών. Αναλυτικότερα αναφέρουμε: ενοίκια, ασφαλιστικές μισθολογικές φορολογικές υποχρεώσεις και επιταγές.

Κύριε Μητσοτάκη, σας υπενθυμίζουμε ότι εκτός από εμάς πλήττονται και άλλοι κλάδοι που εξαρτώνται από μας. Όπως βιοτέχνες, τεχνίτες, προμηθευτές των καταστημάτων μας και φυσικά πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι μας. Όλοι αυτοί δηλαδή που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα.

Αναστολή πληρωμών ενοικίων επαγγελματικής στέγης για το υπόλοιπο του 2020 και μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2021, με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονη παράταση συμβολαίων επαγγελματικής στέγης, το ελάχιστο διετίας.
Κατάργηση προκαταβολής φόρου και Τέλους Επιτηδεύματος από σήμερα και για την επόμενη τριετία.
Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλα τα προϊόντα.

Ο φόρος εισοδήματος για το έτος 2019 να έχει καταβολή Α’ δόσης μετά την 1/1/2022.
Απαλλαγή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021.

Διαχωρισμός ΚΑΔ τουριστικών περιοχών.
Σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο.
Κάλυψη 80% του μισθολογικού κόστους και 100% του ασφαλιστικού.

Ως επίλογο Κύριε Πρωθυπουργέ θα θέλαμε να σας πούμε να βάλετε στοίχημα, ότι η αρχή του 2021 θα βρει τους εποχικούς επαγγελματίες της Σαντορίνης υγιείς και επιχειρηματικά ακμαίους. Διαφορετικά η ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος, η Σαντορίνη, θα βρεθεί σε αδιέξοδο”.

...