Αρνητική αίσθηση προκαλεί η άρνηση του προέδρου της δίκης, που ξεκίνησε σήμερα στη Χίου για τη φωτιά στο στρατόπεδο της Μόριας τον περασμένο Αύγουστο, σε τέσσερις Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, σε δύο διεθνείς παρατηρητές από την Ελβετία και την Ισπανία, αλλά και σε μία δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να παρευρίσκονται στο ακροατήριο.

Επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ο πρόεδρος επέτρεψε μόνο σε 15 άτομα να βρίσκονται στην αίθουσα με αποτέλεσμα η δίκη να διεξάγεται, χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, την ώρα που μέσα παραμένει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Ακολούθησαν ενστάσεις από τους δικηγόρους των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων προσφύγων που δικάζονται σήμερα. Στην πρώτη επικαλούνται τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου σημειώνοντας πως πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων.

Η δεύτερη ένσταση αφορά τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στην ελληνική, την οποία δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι, και η τρίτη την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα.

Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει την πρώτη ένσταση, ενώ έξω από το κτίριο παραμένουν αλληλέγγυοι, εκπρόσωποι του Legal Centre, που έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη των κατηγορουμένων.

Κοινό κάλεσμα έχουν απευθύνει 70 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικές ομάδες, που τονίζουν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.