Μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα ανησυχεί τους επιστήμονες

 

Ειδικοί στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τα εμβόλια είναι περισσότερο αποτελεσματικά στο αρχικό διάστημα μετά τη χορήγησή του και πλέον πρέπει να παρασκευάζονται ετησίως, προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις του κορονοϊού

 

Μπορεί η μετάλλαξη των ιών να είναι μια φυσική δαδικασία εξέλιξης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα Ισραηλινοί επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. Αιτία είναι μια μετάλλαξη του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, πολλαπλασιάζοντας τις μολύνσεις.

Την εβδομάδα που πέρασε, στο Ισραήλ εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα κορονοϊού που οφείλονται στο παρακλάδι του Δέλτα AY3 και παρά το γεγονός ότι ακόμη οι επιστήμονες στο Ισραήλ, οι κρατικοί αξιωματούχοι για θέματα υγείας και ο ΠΟΥ δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμη αν θα εξελιχθεί σε κάποια από τις μεταλλάξεις που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας, εκφράζουν φόβους για το πώς θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους πίνακες που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να κατηγοριοποιήσει τους ιούς και τις μεταλλάξεις τους, υπάρχουν για την ώρα τέσσερις παραλλαγές που θεωρούνται «μεγάλης ανησυχίας» και είναι οι Άλφα (βρετανική), Βήτα (νοτιοαφρικανική), Γάμμα (βραζιλιάνικη) και Δέλτα (ινδική). Κάθε μία από αυτές έχει μια σειρά από υποστελέχη που έχουν εξελιχθεί πολύ γρήγορα και μεταξύ αυτών είναι το ΑΥ3, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση των επιστημόνων προς το ισραηλινό Κοινοβούλιο, είναι δυνητικά πολύ επιβλαβές.

Σύμφωνα με τον δρα Τόμερ Χερτζ, του Τμήματος Μικροβιολογίας, Ιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, «διαρκώς εντοπίζονται νέες εκδοχές του στελέχουν Δέλτα. Αυτό που επιτρέπει στη Δέλτα να μεταδίδεται με αυτήν την ταχύτητα είναι ένας συνδυασμός του χρόνου απώλειας ισχύος των εμβολίων και της ικανότητας του ιού να κρύβεται και να παρακάμπτει τα αντισώματα».

Ο Δρ Χερτζ είναι μέλος της διεθνούς ομάδας του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, που καταγράφει και αξιολογεί τις παραλλαγές του ιού και ετοιμάζει τώρα τον κατάλογο για τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σίριλ Κοέν, ειδικός στην Ανοσολογία του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν, πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι το κλειδί και ότι η τελευταία έξαρση κρουσμάτων διεθνώς συνδέεται με την αποδυνάμωση της ισχύος του. «Βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται όταν ο εμβολιασμός είναι πρόσφατος. Τα στοιχεία δείχνουν αποτελεσματικότητας 16% μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο έναντι 90% όσων εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο», σημειώνει.

Και τονίζει ότι «δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές. Πρέπει να σταματήσουμε τον ιό και έχουμε τα εμβόλια, που όσο πιο πρόσφατα έχουν χορηγηθεί, τόσο περισσότερο σταματούν τις μεταλλάξεις».

«Νομίζω πως πρέπει να κινηθούμε προς την παρασκευή ετήσιων εμβολίων, προσαρμοσμένων στις κυρίαρχες μεταλλάξεις του ιού», κατέληξε.

efsyn

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC_artiGsPS7mJj-UaJNq_Tw

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/