Μενέλαος Γκίβαλος: Νέες αγορές για τη Γερμανία-Νέα μνημόνια για την Ελλάδα

Posted on 02 Ιουνίου, 2020, 12:26 μμ
7 secs

Η πρώτη περίοδος της «ευωχίας» για την κυβέρνηση της ΝΔ τέλειωσε σχετικά γρήγορα. Ήδη από τους πρώτους μήνες του 2020 η οικονομία πήρε τον κατήφορο, η ανεργία αυξήθηκε, η αγορά άρχισε και πάλι να συρρικνώνεται, ενώ τα μεσαία στρώματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έζησαν την πρώτη φάση της απογοήτευσης.

Τότε ήρθε η πανδημία. Η κυβέρνηση την χρησιμοποίησε κυριολεκτικώς προκειμένου να μηδενίσει το κοντέρ μιας οκτάμηνης αποτυχίας και να αυξήσει το πολιτικό της «κεφάλαιο», επιβάλλοντας πολιτική καραντίνα στους αντιπάλους της και κοινωνική καραντίνα και εκφοβισμό στις κοινωνικές ομάδες που ήδη είχαν αρχίσει να αντιδρούν. Η καθολικού τύπου αυτή καραντίνα τής «επέτρεπε» να προωθήσει τις ακραίες – νεοφιλελεύθερες επιλογές της και να επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο σε όλα τα μέτωπα.

Όμως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων η Πολιτική επανήλθε στο προσκήνιο και οι κοινωνικές αντιδράσεις, από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους εκπαιδευτικούς, τους δημιουργούς και εργάτες του πολιτισμού εκδηλώθηκαν, διαμορφώνοντας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο.

Το πολιτικό κεφάλαιο που συσσώρευσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την ολοκληρωτικού χαρακτήρα προπαγάνδα της εξαχνώθηκε σε βραχύ διάστημα. Τώρα απαιτείται ένας νέος μύθος, ένα νέο πρόσχημα προκειμένου η κοινωνία να ζήσει μια ελπιδοφόρα ψευδαίσθηση:

«Λεφτά δεν δώσαμε, αλλά λεφτά υπάρχουν. Έρχονται, οσονούπω, από την Ευρώπη και ανέρχονται σε 32 δις… Αρκεί να κάνετε υπομονή, να μην διαμαρτύρεσθε και να υιοθετήσετε μόνοι σας μια νέα πολιτική και κοινωνική καραντίνα»… Ο παντοδύναμος «Μωυσής» και ζωές σώζει και λεφτά μοιράζει … αρκεί να τον πιστέψετε και να πειθαρχήσετε…».

 

Αναπαραγωγή της γερμανικής κυριαρχίας

Είναι γεγονός ότι η κατ’ αρχήν έγκριση της βοήθειας των 750 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και ποιοι θα ωφεληθούν;

Σ’ αυτό το επίπεδο δημιουργούνται ορισμένες ψευδαισθήσεις – «Δεξιές» και «Αριστερές»- οι οποίες, εάν δεν προσγειωθούν στην ιστορική πραγματικότητα κινδυνεύουν να αποβούν επικίνδυνες.

Δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση για τους τρόπους και τις κατανομές της βοήθειας. « Δεν πρόκειται για πράξη αλτρουισμού αλλά για επενδύσεις» δήλωσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε….

Αυτή είναι η πραγματική «φύση» της βοήθειας. Για τους όρους και τους περιορισμούς που θα διέπουν τις επενδύσεις θα πρέπει να συναποφασίσουν στην πράξη οι τέσσερις «πρόθυμοι» σύμμαχοι της Γερμανίας ( Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία). Γι’ αυτό και η όποια τελική συμφωνία μπορεί να αλλάξει σημαντικά σε σχέση με την τωρινή εξαγγελθείσα βοήθεια, που λειτουργεί πολιτικά ως «παρηγορία» για τις χώρες του Νότου.

Ποιες θα είναι άραγε αυτές οι επενδύσεις; Ποιον θα ευνοούν;

Είναι πρόδηλο ότι οι τομείς των επενδύσεων καθορίσθηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν πλήρως τα γερμανικά συμφέροντα: Ηλεκτροκίνηση, Ενέργεια, Ψηφιακή Οικονομία είναι ακριβώς οι τρεις τομείς που καθορίζονται από το δημοσιονομικό σχέδιο της περιόδου 2021-2027.

Σε αυτούς τους τομείς υπάρχει εμφανής γερμανική κυριαρχία. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προωθούνται ήδη στην αγορά η γερμανική παραγωγή έχει τον πρώτο και απόλυτο λόγο. Στις ανεμογεννήτριες και στα αιολικά πάρκα οι κατανομές θα αφορούν κατά 70% τις εξαγωγικές γερμανικές επιχειρήσεις, κατά 20%- 25% τους γαλλικούς και ιταλικούς φορείς που θα τις λειτουργούν και όσα περισσέψουν θα καταλήξουν στους εγχώριους επιχειρηματίες – μεσολαβητές.

Γι’ αυτό και κάθε χώρα θα καταρτίσει επενδυτικά σχέδια (δηλ. τα γνωστά προγράμματα μεταρρυθμίσεων) που θα υποβάλλονται στις Βρυξέλλες και κατόπιν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τόσο τους πόρους όσο και τους περιορισμούς και θα ασκεί την εποπτεία και τους συνεχείς ελέγχους… Πέσαμε πάλι, όπως καταλαβαίνουμε, «σε γνωστές φυσιογνωμίες».

Νέα Αγορά για τα γερμανικά προϊόντα

Η γερμανική οικονομικο-πολιτική ελίτ από το 2010 μέχρι σήμερα ασκώντας την ακραία στρατηγική του «ζεύγους» λιτότητα – νεοφιλελευθερισμός αποδυνάμωσε και εξάντλησε τις Ευρωπαϊκές Αγορές προς τις οποίες κατευθύνεται ένα πολύ μεγάλο τμήμα των προϊόντων της.

Γι’ αυτό και προωθεί σήμερα, ως διέξοδο ένα «διπλό ζεύγος» παρεμβάσεων: Την τόνωση της Ευρωπαϊκής Αγοράς με την ταυτόχρονη αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της Ευρώπης.

Όμως σ’ αυτήν την αναδιάρθρωση η Αγορά θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να αγοράζει τα γερμανικά προϊόντα, να ενισχύει και να διευρύνει την οικονομικο- παραγωγική ισχύ της Γερμανίας. Η Αγορά και η παραγωγική αναδιάρθρωση σχεδιάζονται εκ των άνω, μέσω μιας πολιτικής στρατηγικής που επικαθορίζει τους οικονομικούς- παραγωγικούς στόχους.

Δεν αλλάζουν λοιπόν μυαλά  ούτε η κα Α. Μέρκελ έγινε σοσιαλδημοκράτισσα… Οι μηχανισμοί της ανισότητας και άντλησης πλούτου από τους φτωχότερους όχι μόνο παραμένουν αλλά και ανασυγκροτούμενοι ενισχύονται και μαζί τους ενισχύεται η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Και αυτή είναι μια απόφαση την οποία έλαβε η οικονομικο-πολιτική ηγεσία της Γερμανίας προκειμένου να διασφαλίσει τους όρους αναπαραγωγής και κυριαρχίας της, όρους τους οποίους  δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει το μέχρι σήμερα πρότυπο που εξάντλησε ήδη τις δυνατότητές του και κατέστησε τη Γερμανία απεχθή σε μεγάλο τμήμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

 

 

 

Χρ. Πισσαρίδης: «Ο Τσιόδρας» των 32 δις

Ασφαλώς από το «πακέτο» των 750 δις ευρώ κάποια «περισσεύματα» θα φθάσουν στις μαστιζόμενες από την κρίση κοινωνίες. Όμως οι νεοφιλελεύθεροι μηχανισμοί και οι «εθνικοί» επιχειρηματίες θα έχουν, όπως πάντα, τον πρώτο λόγο…

Ήδη ο νέος «εθνικός μύθος» των 32 δις ευρώ μπαίνει στα σκαριά και προσλαμβάνει τις πραγματικές του διαστάσεις… Πριν από λίγες μέρες ο σωτήρας – πρωθυπουργός κάλεσε μέσω της Bild τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία με φωτοβολταϊκά και τα άλλα «συναφή», ενώ προωθείται η άμεση κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη και των αντίστοιχων μονάδων.

Όσον δε αφορά τον σχεδιασμό και τη διάθεση των 32 δις αναπαράγεται, όπως φαίνεται, το «μοντέλο Τσιόδρα» στο πεδίο της οικονομίας με πρωταγωνιστή τον Χριστόφορο Πισσαρίδη,ο οποίος θα ηγείται της τριάδας του Μητσοτακικού επιτελείου (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Δημητριάδης) και ενός τιμ φανατικών οπαδών της Σχολής του Σικάγο. Βεβαίως ο κος Χρ. Πισσαρίδης είναι «εγγυημένο πρόσωπο»… με ευδόκιμο προϋπηρεσία στο σύστημα… Γιατί δεν είναι μόνο γνωστός για το βραβείο Νόμπελ που έλαβε αλλά και για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες – μονεταριστικές του απόψεις με τις οποίες «νομιμοποιούσε» τις πλέον σκληρές μνημονιακές πολιτικές την περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου…

Τα μνημονιακά προγράμματα έρχονται. Και οι μνημονιακοί διαχειριστέςπαίρνουν ήδη τις θέσεις τους.

Μενέλαος Γκίβαλος

Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ,

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

 

...