Μειωμένες οι κύριες συντάξεις έως και 50 ευρώ

Posted on May 22, 2020, 1:15 pm
3 secs

Μειώσεις είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους, από χθες το απόγευμα, λόγω της αυξημένης και προκαταβολικής παρακράτησης φόρου, όπως γράφει ο Διονύσης Τεμπονέρας, σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ, ο e-ΕΦΚΑ δίνει αυξήσεις και η εφορία, τις παίρνει πίσω.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες, από τότε που το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ το μήνα, για 253.000 συνταξιούχους  έκανε λόγο ο φιλοκυβερνητικός τύπος και για μέση αύξηση 108 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις,   που πρόκειται να πιστωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα, άρχισε να αποκαλύπτεται από χθες το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις  κύριες συντάξεις τους και γρήγορα το θέμα απέκτησε διαστάσεις.

Ο λόγος είναι απλός. Οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε  μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών.

Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις ,με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά, ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια  μεικτά ποσά αυξήσεων  και όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης.

Φρούδες ελπίδες λοιπόν και άνθρακας ο  θησαυρός.

 

«Αναδρομικά από το 2018»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κ. Τσαγκαρόπουλος παραδέχτηκε πως πράγματι υπάρχουν μειώσεις και πως αυτό οφείλεται στην «αναδρομική παρακράτηση για συνδρομή σε συνδικαλιστικό φορέα».

Πρόκειται όπως είπε απολογητικά για αναδρομικά από το 2018, 6 ευρώ και πάνω που φτάνουν για κάποιους μέχρι και πάνω από 50 ευρώ. Υπάρχουν επίσης, όπως είπε  και οι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους λόγω της φορολόγησης των αυξήσεων που θα δουν κάποιοι στις επικουρικές.

Ο υποδιοικητής ΕΦΚΑ παρέπεμψε μετά τις 2 Ιουνίου για να δουν κάποιοι συνταξιούχοι μια θετική διαφορά ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα εξανεμιστεί για κάποιους λόγω της φορολογίας.

Πηγή: avgi.gr

 

Έ. Αχτσιόγλου: Πετσοκομμένες οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις

Οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις είναι πετσοκομμένες αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημειώνει, «πέρυσι τέτοιες μέρες οι συνταξιούχοι λάμβαναν την μόνιμη 13η σύνταξη, ολόκληρη οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ποσοστιαία οι υπόλοιποι.

Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι όχι μόνο δεν παίρνουν τη 13η σύνταξη, αφού ο κ. Μητσοτάκης που δεσμευόταν προεκλογικά πως θα διατηρηθεί, τελικά την έκοψε, αλλά βλέπουν και τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις τους, που αφορούν μόνο έναν στους δέκα συνταξιούχους, να είναι πετσοκομμένες».

...