Όσα δεν έχετε διαβάσει έως σήμερα για το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής που διεξήχθη αυτές τις μέρες το 1969

Τελικά, όπως είναι γνωστό, δεν θα διεξαχθεί φέτος ο μεγάλος εορτασμός του Woodstock 52, για τα 52 χρόνια από το κορυφαίο φεστιβάλ μουσικής, καθώς ο παραγωγός του Michael Lang δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες, όμως κάποτε τα κατάφερε κι έγραψε ιστορία. Οι μαρτυρίες του στη διάρκεια όλων των ετών που μεσολάβησαν έχουν σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχουν καταγραφεί και ως βιωματική εμπειρία του σε σχετική έκδοση. Γνωστές, αλλά κυρίως άγνωστες πτυχές του Woodstock που διεξήχθη με επιτυχία αυτές τις μέρες, το 1969, αναζητήσαμε στο αφιέρωμα αυτό.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Πριν από 50 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1969, κοντά στην περιοχή Woodstock, ξεκίνησε το πιο διάσημο μουσικό φεστιβάλ της ιστορίας. Μια άγνωστη επαρχιακή πόλη σε απόσταση δύο έως τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τη Νέα Υόρκη. Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση που εξακολουθεί να αξιολογείται διαφορετικά καθώς το Woodstock τόσο ως πολιτιστικό γεγονός όσο και ως κοινωνικό ιστορικό γεγονός μαζικής κουλτούρας δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση έως σήμερα. Τρεις μέρες ειρήνης, αγάπης και μουσικής που έγιναν σύμβολο της δεκαετίας του 60. “Ειρήνη, αγάπη και μουσική!” – αυτό το σύνθημα του φεστιβάλ έγινε το σύνθημα του κινήματος hippie, της σεξουαλικής επανάστασης και των αντιπολεμικών διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια του αντιδημοφιλούς πολέμου στο Βιετνάμ. Το Woodstock έγινε η άτυπη πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου.
Το Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης Woodstock διεξήχθη για πρώτη φορά το 1969 κοντά στην πόλη Bethel στη Νέα Υόρκη, στο βοσκότοπο ενός αγροκτήματος στην εξοχή της Νέας Υόρκης, του αγρότη Max Yasgur, που κατόπιν αιτήματος του γιου του, το παρείχε το 1969 στους rockers, ενώ ειδικά για τη διεξαγωγή φτιάχτηκαν αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων προς το αγρόκτημα, με την επωνυμία “Avenue of happiness”, ενώ δεν υπήρχαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το φεστιβάλ διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 15 Αυγούστου έως τις 17 Αυγούστου.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Οι μουσικοί και τα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ήταν οι John Sebastian, Arlo Guthrie (γιος του διάσημου Folksinger Woody Guthrie), Joan Baez, Ritchie Havens, Tim Hardin, Melanie, Ravi Shankar, The Who, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Grateful Dead, Santana Blues Band, Mountain, The Band, Crosby Stills Nash & Young, Joe Cocker & Grease Band, Sly & The Family Stone, Johnny Winter, Ten Years After, Canned Heat, Country Joe McDonald, Sha Na Na, Creedence Clearwater Revival, Paul Butterfield, Blood Sweat &Tears, Sweetwater, Incredible Sting Band, Quill, Bert Sommers και φυσικά ο μέγας Jimi Hendrix που έκλεισε το Φεστιβάλ. Περίπου 30 ονόματα συνολικά. Πολλοί εξ αυτών έκαναν τις καλύτερες συναυλίες τους στο Woodstock!
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Το φεστιβάλ γιορτάστηκε ως κορυφαίο νέο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. καθώς κάτι χωρίς προηγούμενο συνέβη: στο Woodstock έγινε το μεγαλύτερο αυθόρμητο κοινωνικό, πνευματικό και ψυχικό συμβάν της εποχής που άλλαξε τη ζωή σχεδόν όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό. Η νεολαία βίωνε τα χρόνια της ψυχεδέλειας, την προσελήνωση στο φεγγάρι, τις πολιτικές εξεγέρσεις, τη rock μουσική και τους Beatles, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μαύρων ξεχωριστά.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Ήταν η εποχή της αναζήτησης και οι ανακαλύψεις του «νεογέννητου» τρόπου ζωής που οι δεκαετίες του ’70 και του ’80 φαντάζουν πιο ήσυχες και ήπιες σε σχέση με όσα συνέβαιναν το ’60.
Στην ταινία – ντοκιμαντέρ “Woodstock, Now and Then”, που γυρίστηκε από τον διοργανωτή του ιστορικού φεστιβάλ Michael Lang και τον παραγωγό Oscar Barbara Copple, αναφέρεται ότι το φεστιβάλ Woodstock πραγματοποιήθηκε χάρη στον ταπεινό αγρότη Max Yasgur, ο οποίος ήταν ο μόνος που συμφώνησε να μισθώσει το αγρόκτημά του.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Αξίζει να αναφερθούν δύο τραγούδια αφιερωμένα στο φεστιβάλ: Το “Woodstock” από την Johnny Mitchell και το “For Yasgur’s Farm” από τους Mountain.

 

“Προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους”, θυμάται ο γιος του στην μια ταινία. Οι μάρτυρες του φεστιβάλ μιλούν για τη γενναιοδωρία ενός απλού, ταπεινού και άγνωστου μέχρι τότε γεωργού που έδωσε την συγκατάθεσή του ώστε να συγκεντρωθεί εκεί μισό εκατομμύριο κόσμος.

Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι γνωστή ως Katskils, φοβισμένοι από εισβολή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το φεστιβάλ οργανώθηκε υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Το φεστιβάλ σχεδιάστηκε από τους εκπροσώπους των λεγόμενων hippie beau monde – καλλιτεχνών και σχεδιαστών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη Woodstock (Ulster, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Ο κύριος διοργανωτής του φεστιβάλ, ο Michael Lang, ο οποίος σήμερα είναι επιτυχημένος διευθυντής, εγκαταστάθηκε σε ένα αρκετά μοντέρνο σπίτι στο Woodstock. Τις αναμνήσεις του τριήμερου φεστιβάλ, δημοσίευσε στα απομνημονεύματά του, “The Path to Woodstock, το Final Look Back”, στο οποίο απέρριψε και πάλι την ιδέα της συνωμοσίας από το εξωτερικό.

“Πιστεύαμε ότι μέχρι την Τρίτη ο κόσμος θα αλλάξει, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή”, γράφει ο Lang.

Ωστόσο, πιστώνει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο με τη γέννηση του πράσινου κινήματος, την εμφάνιση μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και ακόμη και την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Περίπου μισό εκατομμύριο επισκέπτες ήρθαν στο φεστιβάλ, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν εισιτήρια. Ο αυτοκινητόδρομος προς τη συναυλία ήταν γεμάτος. Οι άνθρωποι άφησαν τα αυτοκίνητά τους και περπάτησαν μίλια για να φτάσουν στο φεστιβάλ.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, σκοτώθηκαν τρία άτομα: ένας από υπερβολική δόση ηρωίνης κατ’ άλλους από καρδιακή προσβολή, ο δεύτερος καταπλακώθηκε από τους τροχούς ενός τρακτέρ, ο τρίτος έπεσε από ύψωμα, ενώ υπήρξαν δύο μη επιβεβαιωμένες γεννήσεις παιδιών. Επίσης, λίγο μετά το φεστιβάλ, γεννήθηκαν 200.000 παράνομα παιδιά. Επίσημα, υπήρξαν 5.122 ιατρικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο Woodstock, ως επί το πλείστον αυτές ήταν θερμοπληξίες. Λόγω της κατάχρησης ναρκωτικών (αυτό καταγράφηκε με εξαιρετική σοβαρότητα), 797 άνθρωποι υπέφεραν.

Το φεστιβάλ Woodstock σηματοδότησε το τέλος της εποχής του hippie, του κινήματος της σεξουαλικής επανάστασης και της δεκαετίας του ’60.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Το 1970 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “Woodstock, Τρεις Ημέρες Ειρήνης και Μουσικής”, κερδίζοντας το Όσκαρ το 1971 με το βραβείο “Best Documentary”. Η ταινία ορίστηκε επίσης στην κατηγορία “Best Sound”, αλλά δεν έλαβε βραβείο.
Μετά το 1969, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι κατά το έτος του ντεμπούτου της, και σχεδόν χωρίς συμβάντα. Μόνο η 30η επέτειος του Woodstock, το 1999, χαρακτηρίστηκε από ταραχές.
Συμβάντα
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Στη διάρκεια του 3ημέρου καταγράφηκε ο διαπληκτισμός μεταξύ του κιθαρίστα των Who, Pete Townshend με τον ηγέτη των Yuppies, Abby Hoffman. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση με την αστυνομία και το στρατό (παρεμπιπτόντως, ο στρατός έφερε φαγητό και ποτό με ελικόπτερο, και έριξε λουλούδια από τον ουρανό (!) Εκατοντάδες χιλιάδες λουλούδια!.

Ο Michael Wardley έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το φεστιβάλ (ένας από τους συμμετέχοντες ήταν, παρεμπιπτόντως, ο Martin Scorsese). Ο Wardley είπε αργότερα ότι ήρθε στο φεστιβάλ σχεδόν τυχαία “αλλά για κάποιο λόγο ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν κάτι περισσότερο από μια ροκ συναυλία”. Το 1994, από την τέταρτη επέτειο του φεστιβάλ, η ταινία συμπληρώθηκε με άλλα σαράντα πέντε λεπτά γυρίσματα, τα οποία δεν περιελήφθησαν στην πρώτη έκδοση.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Ο τραγουδιστής John Sebastian εμφανίστηκε στην σκηνή με μία ακουστική κιθάρα, τη δεύτερη μέρα, και όταν άρχισε να βρέχει οι ηλεκτρολόγοι έκοψαν τα μικρόφωνα και ο Sebastian συνέχισε να παίζει με την κιθάρα στα χέρια του.

Ο αγρότης Max Yasgur πέθανε στη Φλόριντα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήταν 53 ετών. (15 Δεκεμβρίου 1919 – 9 Φεβρουαρίου 1973)

Ο κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert δήλωσε: “Δεν νομίζω ότι ο Γούντστοκ θα συνέβαινε χωρίς Βιετνάμ.” Και έδωσε ένα παράδειγμα: “Στην ταινία βλέπουμε ένα άτομο που εξυπηρετεί τις τουαλέτες, είναι ένας από τους γιους μου, ο άλλος ήταν στο Βιετνάμ κι εφοδίαζε ένα ελικόπτερο. Όταν παρακολουθώ αυτή την ταινία, έχω πάντα μια αίσθηση του τέλους. Ίσως μια όμορφη εποχή – αλλά το τέλος. Επειδή ο λαμπερός κόσμος των τραγουδιών, η αγάπη και τα λουλούδια, στα μάτια μου ήταν σπασμένα σε κομμάτια».
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Μαλλιά, αγάπη και αδελφοσύνη; Την ίδια χρονιά, σε μια συναυλία των Rolling Stones στο Altamont, ένα μέλος των συμμοριών μοτοσικλετών από τους Αγγέλους της Κόλασης (Hell’s Angels), η πιο περιβόητη συμμορία μοτοσικλετών που ανέλαβε τη φύλαξη της συναυλίας, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν μαύρο θεατή. Και τον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, ο πρόδρομος του punk Iggy Pop, με το συγκρότημά του Stooges.
Μαλλιά, αγάπη και αδελφοσύνη; Την ίδια χρονιά, ο Τσαρλς Μάνσον δολοφόνησε την έγκυο σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, την ηθοποιό Σάρον Τάτε και τους φίλους της, καθώς και την οικογένεια ενός εμπόρου που ζούσε εκεί κοντά. Στον τοίχο γράφτηκε με αίμα: “Χοίροι”.

Την επόμενη χρονιά ο Jimi Hendrix και η Janis Joplin, από τις εμβληματικές συμμετοχές του Woodstock, πέθαναν από τα ναρκωτικά και αυτοκαταστροφικές υπερβολές τους.

Ο Abby Hoffman είπε: “Είμαστε το έθνος του Woodstock. Το μεταφέρουμε μαζί μας, όπως οι Ινδοί του Sioux έφεραν μαζί τους την εθνικότητά τους. Όταν υπάρχει τουλάχιστον ένας από εμάς, υπάρχει ένα έθνος Woodstock”

Στην 25η επέτειο του Γούντστοκ, το 1994, ήταν ένα εντελώς διαφορετικό φεστιβάλ. Δεν υπήρξε κανένας από τους συμμετέχοντες στο αρχικό φεστιβάλ, εκτός του Joe Cocker, αλλά με την συμμετοχή του Bob Dylan που ζούσε τότε, το ‘69 στην πόλη του Γούντστοκ, αλλά δεν συμμετείχε. Πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Winston Farm στο Saugerties, της Νέας Υόρκης και έκοψε 164.000 εισιτήρια. Συμμετείχαν επίσης οι : Del Amitri, Live, James, Sheryl Crow, Collective Soul, Candlebox, Violent Femmes,The Granberries, Blind Melon, Zucchero, Yossou N’ Dour, Cypress Hill, Rollins Band, Melissa Etheridge, Primus, Nine Inch Nails, Salt-N-Pepa, Metallica, Aerosmith, Traffic, Green Day, Porno For Pyros, Neville Brothers, Red Hot Chili Peppers, Peter Gabriel. Μία παραγωγή πάλι του Michael Lang που μαζί με τους John Roberts, Joel Rosenman και John Scher την έφεραν σε πέρας και καταγράφηκε επίσης σε ταινία.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Woodstock και το πραγματοποίησε ήταν ο Michael Lang, ο οποίος την εποχή του φεστιβάλ ήταν 24 χρονών. Ζούσε στο Μαϊάμι όταν εμφανίστηκε το κίνημα των χίπυς στη δεκαετία του ’60, το οποίο ξεκίνησε στο Haight Ashbury του Σαν Φρανσίσκο και στο East Village της Νέας Υόρκης. Ο Lang άνοιξε αμέσως τότε κατάστημα στο Μαϊάμι, το οποίο έγινε το επίκεντρο του τοπικού υπόγειου σιδηρόδρομου, όπου πωλούσε εφημερίδες, αφίσες, σωλήνες, καλειδοσκόπια και διάφορα άλλα είδη. «Δεν σκέφτηκα καν να οργανώσω τότε συναυλίες και φεστιβάλ», είχε αναφέρει αργότερα.

Συνέλαβε την ιδέα του φεστιβάλ ως την αναζήτηση μιας λογικής στάσης ανθρώπων που δεν ήταν βασισμένοι στην αρχή του ανταγωνισμού και συνειδητά προκατειλημμένοι. Το φεστιβάλ ήταν μέρος ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, ως κοινότητα, και αντανακλούσε την ιδέα της διάχυτης συμβίωσης, της αμοιβαίας βοήθειας των ανθρώπων.

Αρχικά ο Lang μαζί με φίλους του ανέλαβε την οργάνωση συναυλιών στο Μαϊάμι με ονόματα όπως οι Ravi Shankar, Steppenwolf, Grateful Dead. Κάποια στιγμή έφθασε στη διοργάνωση φεστιβάλ, το οποίο είχε προγραμματιστεί σε ένα από τα πάρκα της πόλης. Μόνο δύο εβδομάδες χρειάστηκε για την προετοιμασία του, με βάση τη διάρκεια της μίσθωσης, του πάρκου. Μόλις τρεις ημέρες πριν από το φεστιβάλ, ανακοινώθηκε ένας κατάλογος πολύ γερών ονομάτων της εποχής : Jimi Hendrix, Mothers Of Invention, Blue Cheer, Chuck Berry, Blues Image, John Lee Hooker και Arthur Brown.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έλαβε χώρα μια εκπληκτική φάση. Όταν οι παραστάσεις είχαν ήδη αρχίσει, αποδείχθηκε ότι κάποιος είχε ξεχάσει να στείλει ένα αυτοκίνητο για τον Hendrix στο αεροδρόμιο. Ο Lang αμέσως έσπευσε να προλάβει το λάθος, αλλά ο Jimi έπραξε διαφορετικά: αποφάσισε να νοικιάσει ένα ελικόπτερο, το οποίο στάθηκε πάνω από τη σκηνή και ο Jimi κατέβηκε κάτω από μία ανεμόσκαλα και άρχισε το πρόγραμμα του !

Μετά το φεστιβάλ αυτό, ο Michael Lang μετακόμισε στο Woodstock, μια πόλη δίπλα στα καναδικά σύνορα, ενοικιάζοντας έναν άνετο αχυρώνα εκεί για στέγαση. Στην κοντινή Νέα Υόρκη συναντήθηκε μ’ έναν εξειδικευμένο παραγωγό τον Artie Kornfeld, συνομήλικό του, ο οποίος πέταξε μια λογική ιδέα για το φεστιβάλ Woodstock. Αυτή ήταν η αρχή.

Ο σχεδιασμός

Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν το εγχείρημα Woodstock, ο Michael και ο Artie έπρεπε να εισέλθουν σε εξαιρετικά επιχειρηματική επικοινωνία με ανθρώπους που δεν είχαν ακούσει ποτέ τα ονόματα των Jimi Hendrix και Hermann Hesse (βραβευμένος Γερμανός συγγραφέας). Εξάλλου, ο παλαιότερος των συντρόφων του, ο John Roberts, ήταν μόλις 24 χρονών.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Πώς έπρεπε να ολοκληρώσουν μια τεράστια επιχείρηση; Ο ίδιος ο Michael απαντά στην ερώτηση αυτή: “Ήξερα πώς να το κάνω, πιστεύω στους ανθρώπους, αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πήρα το Woodstock και ανέλαβα την ευθύνη, ήταν κάτι σαν τελεσίγραφο για μένα και ήμουν σίγουρος ότι όλο αυτό το πράγμα θα με δικαιώσει”

Αρχικά, ο Lang σκέφτηκε να ξεκινήσει την παραγωγή με δύο φίλους, με τους οποίους είχε ήδη διοργανώσει το φεστιβάλ στο Μαϊάμι. Ωστόσο, ζήτησαν 50.000 δολάρια ο καθένας κάτι που δεν ήταν εφικτό κι έτσι αποφάσισε να τρέξει“ την παραγωγή μόνος του. Βρήκε τον Chris Longhardt, ειδικός στο σχεδιασμό, που είχε ήδη φέρει στο προσκήνιο τη διάσημη συναυλιακή αίθουσα “Fillmore East”, σχεδιασμένη ειδικά για rock συναυλίες.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Επίσης ήρθε σε επαφή επικεφαλής με τον φωτολήπτη Chip Monk – ο καλύτερος κατασκευαστής φως shtatovskogo – ο οποίος εργάστηκε με επιτυχία στο μεγαλύτερο στο φεστιβάλ προ Woodstock, στο Monterey Pop Festival, στο Μοντερέυ το 1967. Με τη σειρά του, ο Chip του συνέστησε τον John Morris που ανέλαβε το ρόλο του διαπραγματευτή με τους καλλιτέχνες. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η αρχή των προσλήψεων κι ο ένας πρότεινε τον άλλον κι έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι στην παραγωγή του Woodstock.

Και ένα άλλο πράγμα: προφανώς ήταν κυρίως παιδιά της εποχής τους. Για παράδειγμα, η Tisha Bernut, βοηθός του Michael Lang, δεν είχε την παραμικρή ομοιότητα με μια τυπική γραμματέα του Χόλυγουντ, όμως ενσωματώθηκε δίπλα του διαθέτοντας ένα hippie outfit στυλ.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Στις αρμοδιότητες του Michael Lang – εκτός από τη γενική ηγεσία του φεστιβάλ – ήταν και η επάνδρωση του φεστιβάλ με τους κατάλληλους μουσικούς. “Τα τρία πρώτα ονόματα που προσπαθήσαμε να κλείσουμε απαίτησαν διπλά λεφτά από την συνηθισμένη αμοιβή τους, κάτι που δεν άρεσε σε κανένα μας. Τους είπα ότι δεν ήταν εύκολο για έναν νεοφερμένο χωρίς όνομα και ότι το φεστιβάλ στο Μαϊάμι δεν ήταν αρκετό για να καθιερώσει το όνομά του στον κόσμο της μουσικής. Τα συγκροτήματα αυτά ήταν οι : JEFFERSON AIRPLANE, CANNED HEAT και CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL, το καθένα αξίας 10.000 δολαρίων. Η συμφωνία δεν τους άφησε αρκετά ικανοποιημένους, αλλά τελικά συμφωνήσαμε».

Η συγκατάθεση τριών γνωστών συνόλων θεωρήθηκε ως ένα σημάδι ότι το Woodstock αρχίζει να ξεπερνάει την πραγματικότητα. O Michael Lang αναφέρει: “Το φεστιβάλ διαδόθηκε γρήγορα όταν το βράδυ πήγα στο club του Stephen Paul στο Μανχάταν και μίλησα σε πολλούς ανθρώπους, τους είπα ότι θα υπάρξει ένα γιγαντιαίο φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι, στο Woodstock. Το περιέγραψα όπως μου φαινόταν τότε. Δύο μέρες αργότερα, διαδόθηκε το νέο στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο”.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Ο Stanley Goldstein, ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών, με τεράστιες εξουσίες, ήταν ένας φανατικός θαυμαστής της παρά-κομμουνιστικής ομάδας, που ονομάστηκε “HOGFARMERS” (“Πτηνοτρόφοι”) και ζούσε στο Νέο Μεξικό, στο άλλο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ζούσε να τα δει στο Woodstock. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με ευχάριστο αποτέλεσμα. Παραγγείλαμε ένα αεροπλάνο 80 θέσεων για 17.000 δολάρια για να μεταφέρει τους μουσικούς.

Μια άλλη εξαιρετική ανησυχία: σε όλα τα προηγούμενα μεγάλα φεστιβάλ υπήρχαν τουλάχιστον μερικές αναταραχές μικρής έκτασης. Ο Lang διευκρίνισε τα γεγονότα και έφθασε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες από τις ταραχές προήλθαν από γελοίες συγκρούσεις με την αστυνομία, το πανδαιμόνιο και την αδικαιολόγητη επίθεση στους ελεύθερους αναβάτες. Προκειμένου να παρακάμψουμε αυτό το πρόβλημα και ταυτόχρονα να αποσυνδεθούμε από κάθε είδους κακές δονήσεις, αποφασίσαμε: να δώσουμε ελεύθερη είσοδο, δωρεάν διανομή τροφίμων και διαμονής για όσους θα είναι χωρίς εισιτήρια ή χωρίς μετρητά. Κατά την κατανόηση τέτοιων προβλημάτων, η a priori περικοπή ήταν η εξής: διάφοροι άνθρωποι θα φτάσουν στο φεστιβάλ με διαφορετικές ιδέες για το τι τους περιμένει, ενώ στην ουσία υπάρχει ένα πράγμα – μια επίδειξη ενός νέου οράματος της ζωής μέσω της μουσικής και της τέχνης.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Στο δρόμο, ένα πολύ ασταθές και απολύτως διαφημιστικό παρασκεύασμα προέκυψε σαν ένας θεός μηχανής και μια κάπως απροσδόκητη αναστάτωση: οι αρχές της πόλης πήραν και ενημέρωσαν ότι δεν δίνουν άδεια να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ.

Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να τους πείσουν, αλλά μάταια. Όταν ο Michael Lang έκανε μια τελική προσπάθεια να τους πείσει, δηλώνοντας το σύμβολο της πίστης του για ασφαλή διεξαγωγή, συνάντησε μόνο δυσπιστία και φόβο. Τέλος, σύμφωνα με τον Lang : «ένιωσα ότι είχα καταφέρει να ξεπεράσω όλη τη ρητορική του hippie στην πραγματική επικοινωνία από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η φαινομενική δυσπιστία και ο κρυμμένος φόβος φαινόταν να προσπερνιέται, σύμφωνα με την προπώληση των εισιτηρίων που αγοράστηκαν.

Την ίδια Παρασκευή, όταν έλαβε χώρα οι εξελίξεις, ο Mel Laurens και ο Michael Lang έσπευσαν επειγόντως στο αγρόκτημα του Max Yasgur. Το πεδίο ήταν επαρκές. Έστησαν και μια σκηνή που έγινε το στρατηγείο τους. Το Σάββατο, όλη η αρμάδα ήταν ήδη εκεί. Υπήρχαν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες για να προετοιμαστούν και μόνο τέσσερις από αυτές τις μέρες θα ήταν χωρίς βροχή.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Οι πρώτες εντυπώσεις του Michael Lang για τον αγροκτήμονα : «Ο Max Yasgur ήταν πραγματικά αξιοπρεπής και ειλικρινής, γνήσιο παιδί της Αμερικής, χωρίς προκαταλήψεις. Ο Max είχε υποστεί πρόσφατα καρδιακή προσβολή και κρατούσε ένα μαξιλάρι οξυγόνου στην κρεβατοκάμαρά του”

Ο Artie Kornfeld, ο πιο πιστός συνεργάτης του Lang, σχεδίασε μια ταινία του Woodstock. Όταν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Paramount, το πρώτο ερώτημα ήταν: «Και ποιος είναι ο Jimi Hendrix, και τι σημαίνει – αιφνίδιος θάνατος;» Οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν έφτασαν τα 900.000 δολάρια για να το διαχειριστούν μόνοι τους. Έπρεπε να συνάψω σύμβαση με την εταιρεία “Warner Brothers”, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα για την ταινία για 60.000 δολάρια και στη συνέχεια έβγαλε εκατομμύρια.

Ο σχεδιασμός έπρεπε να περιλαμβάνει και τις δυσκολίες με τα τρόφιμα. Όλες οι αξιοσέβαστες οργανώσεις δήλωσαν ανικανότητα. Τέλος, μια εταιρεία με την επωνυμία “Food for Love” που ήταν υπεύθυνη να αναλάβει τη σίτιση, τα μέλη της ξαφνικά ζήτησαν αύξηση του μισθού και φιλικά τους είπαν αντίο κι έτσι το ζήτημα διευθετήθηκε χωρίς αυτούς.

Αποδείχθηκε ότι ήταν ευκολότερο να αντιμετωπιστεί η αντίστροφη πλευρά του προβλήματος των τροφίμων, η αφόδευση. Έτσι ο Peter Goodrich πήγε στα αεροδρόμια, όπου πέρασε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις καμπίνες τουαλέτας, υπολογίζοντας τον μέσο χρόνο που περνούσε μέσα τους. Ο διαχωρισμός των τελευταίων 24 ωρών και ο πολλαπλασιασμός τους κατά 300.000 (αυτό ήταν ο αναμενόμενος αριθμός προσέλευσης), υπολόγισε ότι χρειάζονταν 1.400 τουαλέτες, οι οποίες, παρά την σχεδόν διπλή τελικά προσέλευση ανθρώπων στο Woodstock, ήταν αρκετές γενικά.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Στο έδαφος του αγροκτήματος Max Max Yasgur τοποθετήθηκαν πολλά μίλια νέων δρόμων. Τους δόθηκαν ψευδώνυμα όπως “Kaifovaya Road” (Groovy Way) και “Λεωφόρος της ευτυχίας”. Η στάθμη των υδάτων στη Λευκή Λίμνη, από την οποία ρίχτηκε το νερό (αρχικά ο ιδιοκτήτης καθόρισε την τιμή στο 1 δολάριο ανά γαλόνι νερού και έπειτα, έχοντας συναντήσει φιλικά τον Lang, του επέτρεψε να αντληθεί δωρεάν. Έτσι η στάθμη του νερού μειώθηκε το Σαββατοκύριακο κατά 12 ίντσες. Κατά την απολύμανση του νερού άφησε τόνους λευκαντικού.

Την ημέρα έναρξης τα πάντα αποδείχτηκαν αληθινά. Ο Michael Lang υπενθυμίζει: «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόση πίεση είχε ο καθένας από εμάς τις τελευταίες μέρες · οι τελικές ώρες προετοιμασίας ήταν μια μνημειώδης εικόνα και όλοι, έχοντας συνείδηση ​​του μέτρου ευθύνης, καταλάβαιναν ότι ήταν όλα πάνω στους ώμους τους. Έπρεπε να δώσουν όλη τους την ενέργεια για να φτάσουν στο Σαββατοκύριακο και όλοι αισθάνονταν περήφανοι για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις προσπάθειες. Τη στιγμή που έπρεπε να ανοίξουμε τις πύλες, υπήρχε ήδη ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων πίσω από αυτές.

Οι συναυλίες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για 3 ημέρες – 15, 16 και 17 Αυγούστου. Ο Ritchie Havens άνοιξε τη συναυλία την Παρασκευή και ακολούθησαν η Joan Baez, οι : John Sebastian, Arlo Guthrie, Tim Hardin, Melanie, Incredible String Band, Sweetwater και Ravi Shankar. Οι Creedence Clearwater Revival, Sly και το Family Stone, Canned Heat, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana, Mountain, The Band, Paul Butterfield, Blood Sweat And Tears, Crosby Stills Nash & Young, Jeff Beck Group , Joe Cocker, Moody Blues, Who, Johnny Winter και ο Jimi Hendrix, λίγο πeriss;oterew από 20 μουσικές μονάδες.

Οι παραστάσεις των καλλιτεχνών ήταν αρκετά μεγάλες – περίπου μιάμιση ώρα, και του Joe Cocker δύο ώρες. Όλα τακτοποιημένα με αλφαβητική σειρά ενώ δύο μουσικοί έθεσαν ειδικά αιτήματα. Ο Jimi Hendrix είχε το δικαίωμα να κλείσει το φεστιβάλ και οι Jefferson Airplane είχαν μια καθαρά ποιητική ανάγκη : να εμφανιστούν στη σκηνή με τον ήλιο που ανέβαινε πίσω από τα μαλλιά τους.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Πολλές μπάντες έπαιξαν τις καλύτερες συναυλίες τους στο Woodstock. Η ατμόσφαιρα έδωσε έμπνευση σε πολλούς μουσικούς. Ο David Crosby του κουαρτέτου Crosby Stills Nash & Young, κατέφθασε στο πεδίο του φεστιβάλ με ελικόπτερο, υπό την επήρεια παραισθησιογόνων: «Είδα όλους αυτούς τους ανθρώπους, απλώς αφήσαμε μια δυνατή κούραση, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτό δεν ήταν ένα όνειρο».

Οι μάνατζερ ορισμένων καλλιτεχνών ζήτησαν χρήματα πριν από την παράσταση, αλλά στο ταμείο του φεστιβάλ λόγω της Κυριακής, τα χρήματα δεν ήταν εκεί. Κάποιοι μάνατζερ είπαν ότι οι Grateful Dead δεν θα πήγαιναν στο στάδιο μέχρι να τους χρυσώσουν. Αμέσως, ο Michael πέρασε στην αντεπίθεση: “Εντάξει!” Είπε, “δεν υπάρχει τίποτα να κάνω. Απλά πρέπει να βγω έξω και να ανακοινώσω σε πεντακόσιες χιλιάδες κόσμο ότι οι μουσικοί δεν θα παίξουν για τα χρήματα”. Το συμβάν έχει τελειώσει.

Μερικοί άνθρωποι προσπάθησαν πολύ σκληρά να δώσουν στο φεστιβάλ μια πολιτική ή εξωστρεφή γεύση. Έτσι, μια έντονα μη συμμορφωμένη ομάδα με το όνομα “MOTHERFUCKERS” έφτασε στο Woodstock από τη Νέα Υόρκη τρέχοντας στους δρόμους, καθώς και ανατρέποντας και αποσυναρμολογώντας τα δοχεία απορριμμάτων. Στο Woodstock, κάποια μέλη τους έτρεξαν μπροστά στη σκηνή και φώναξαν σοβαρά: “Σπάστε την πύλη! Σπάστε την πύλη!” Όταν ο Λανγκ έλεγε λογικά ότι δεν υπήρχε πύλη εδώ, ο τύπος απλά δεν του έδινε προσοχή, επιμένοντας στο δικό του και προκάλεσε σαφώς το πλήθος σε κάποιο είδος δράσης. Οι αξιωματικοί ασφαλείας έπρεπε να τον απομονώσουν.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Μια άλλη πλευρά του Φεστιβάλ ο ηγέτης των Yippies, Abbie Hoffman φορά, υπό την επήρεια LSD, είχε την ψευδαίσθηση, ότι υπήρχαν γύρω άνθρωποι με μαχαίρια και περίστροφα στα χέρια τους. Μόνο ο Λανγκ κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή του Hoffman από την εμμονή της εικόνας, αλλά ο Hoffman κατάφερε να πηδήσει στη σκηνή και να αρπάξει το μικρόφωνο και να φωνάξει στο μικρόφωνο κάτι για τον John Sinclair (ποιητής, ακτιβιστής, μάνατζερ των MC5) ο οποίος εκείνο τον καιρό είχε συλληφθεί για κατοχή μαριχουάνας.

Ο Pete Townshend, ο κιθαρίστας των WHO, κι ενώ ο Hoffman μιλούσε στο μικρόφωνο, συνέχισε να παίζει ώσπου ο Hoffman κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με τις επακόλουθες συνέπειες.

Ο καθημερινός τύπος γενικά προσπάθησε να μειώσει τη διαφαινόμενη δυναμική του Φεστιβάλ με τυπικές επικεφαλίδες, όπως : «Οι νέοι θα κατακλυσθούν από υπερβολική χρήση ναρκωτικών», «Οι νέοι θέλουν να κατεβούν για να επιτύχουν την κατάσταση των ζώων» κ.λπ. Ωστόσο αντίθετα με τις χειρότερες προσδοκίες των κακοπροαίρετων, το Woodstock είχε ως αποτέλεσμα αποκλειστικά τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αγάπη.

Ο ίδιος ο Michael Lang έφερε στο προσκήνιο το αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα: «Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν για μένα μια αιωνιότητα. Εφαρμόστηκαν όλα για τα οποία έχω εργαστεί και προσευχήθηκα – όλα έγιναν πραγματικότητα (…) Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους για την επιτυχία του Φεστιβάλ – ήταν ο αυθορμητισμός της.! Και φυσικά η ανθρώπινη αντίδραση σε αυτό, ήταν πρωτοφανές για την κοινωνική συμπεριφορά «της ζωής των 500 χιλιάδων φίλων. Νομίζω ότι έχουμε επιλέξει το σωστό τόνο για την εκδήλωση από την αρχή – και οι άνθρωποι που ήταν εκεί, φέρουν αυτό το συναίσθημα μαζί τους μέχρι σήμερα. Αν και μου πέρασε από το μυαλό, το Φεστιβάλ ήταν ένα μοναδικό γεγονός και προσπαθώντας να το επαναλάβω θα ήταν λάθος».
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS
Ένας μακρυμάλλης επισκέπτης στο Woodstock σχολίασε για το φεστιβάλ: “Οι άνθρωποι ήταν τελικά σε θέση να συναντηθούν.” Ένας άλλος, που επέστρεψε από εκεί, δήλωσε: “Εάν ανήκετε σε αυτή την κουλτούρα, θα έπρεπε να είστε εκεί.”
Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ κάλεσε το Γούντστοκ να είναι «παγκόσμιο γεγονός», ακόμη και ο Άμπι Χόφμαν είδε σε αυτό την «γέννηση του έθνους του Γούντστοκ και τον θάνατο του αμερικανικού δεινοσαύρου».
Jimi Hendrix: “Οι τύποι δεν κάθονται στη λάσπη όλη την ώρα, από όπου θα αρχίσουν να χτίζουν και να αλλάζουν τον κόσμο”. Janis Joplin: “Δεν χρειαζόμαστε ηγέτη”.

H δημοσιογράφος Jin Yang ανέφερε :

“Όταν μιλάς με ανθρώπους που ήταν εκεί, φτάνουν στον έβδομο ουρανό της μνήμης τους, μιλώντας για το Woodstock, το ακούς στις φωνές τους, το βλέπεις στα μάτια τους, όλα αυτά γίνονται εντελώς διαφορετικά. Ζωντανεύουν σαν να αναπαράγουν ένα μυστικιστικό γεγονός. Μετά από όλα, συνέβη κάτι πρωτοφανές: το φεστιβάλ στο Woodstock ήταν το μεγαλύτερο αυθόρμητα κοινωνικό, πνευματικό και ψυχικό συμβάν της εποχής. Διφορούμενο – αλλά άλλαξε τη ζωή σχεδόν όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό, αν και το μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωμένου αμερικανικού τρόπου ζωής δεν ήθελε να γλιστρήσει στη διαδρομή του.

Και γιατί να εκπλαγείτε; Μετά από την συναρπαστική δεκαετία του 60, τα νιάτα τους συνέπεσαν στα χρόνια της ψυχεδέλεια, της προσσελήνωσης, των πολιτικών ταραχών, της rock μουσικής και ιδιαίτερα των Beatles, του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μαύρων, ο τρόπος ζωής, των 70s και 80s – θα πρέπει να φαίνεται ήσυχος και ήπιος.

Οι γκουρού, οι προφήτες, τα αδέσποτα, οι τσαρλατάνοι, οι κλόουν – όλοι γνώριζαν: εδώ, αυτές τις μέρες τους δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλυφθούν ανεξέλεγκτα. Εκεί κατέφθασε κόσμος από τις πιο απομακρυσμένες γωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλη αυτή η γενιά hippying χώρεσε στις λέξεις “Τρεις ημέρες ειρήνης, αγάπης και μουσικής” και σε μια μόνο λέξη στην αφίσα του φεστιβάλ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Michael Lang, και η επιτυχία του Woodstock δεν είναι παρά η αξία της ψυχολογίας του. Ήταν ο κινητήρας και το νεύρο του τι συνέβαινε. Εξωτερικά ήταν ένας συνδυασμός του Πάνα κι ενός σάτυρου με ένα φωτοστέφανο πάνω από τα μακριά σγουρά ξανθιά μαλλιά του. Εσωτερικά διέθετε εξαιρετική ισορροπία: δεν μιλούσε σε κανέναν με ανυψωμένη φωνή. Ήξερε πώς να σκέφτεται θετικά ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Φάνηκε ότι απλά δεν είχε χρόνο να ενοχληθεί.

Το γεγονός ότι ο Michael Lang ήταν τόσο νέος κι εύκολα ταιριάζει στο πλαίσιο της εποχής του. Η εποχή της νέας κουλτούρας νεολαίας που είχε περάσει ακόμη και στα 14χρονα κι ας είχαν τις προσωπικές τους απόψεις.

Ο Lang είχε ένα ιδιαίτερο είδος σοφίας. Ο Wes Pomeroy, υπεύθυνος της ασφάλειας στο φεστιβάλ είχε ήδη αποκτήσει πλούσια εμπειρία (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των συναυλιών των Beatles) και, το πιο σημαντικό, ήταν ένα ανοιχτό και ευέλικτο πρόσωπο. Επιπλέον, συμφωνήθηκε μαζί του ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν θα έφερε όπλο και θα κυκλοφορούσε χωρίς στολή. Θα βάλουν μπλουζάκια με το έμβλημα του φεστιβάλ, θα φορούν πορτοκαλί γιλέκα και κράνη – σαφάρι.

Και εδώ είναι η γνώμη της αστυνομίας για το φεστιβάλ. Ο σερίφης Louis Ratner αναφέρει: “Αυτή είναι η πιο ευχάριστη εταιρεία των νέων ανθρώπων με τους οποίους έπρεπε ποτέ να ασχοληθώ”. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καλιφόρνια, Joseph Kimble: «Δεν έχω δει ποτέ ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων σε τόσο μικρή έκταση που να συμπεριφέρεται τόσο ειρηνικά. Κατανοούσαμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα καθαρά μάγουλα που ξυρίζονταν και την ηθική, όπως υπάρχει ανάμεσα στα μακριά μαλλιά και την ανηθικότητα».

Μια άλλη παγκόσμια δύναμη που παρείχε το φεστιβάλ με σωστές δονήσεις ήταν οι HOGFARMERS” (“Πτηνοτρόφοι”). Συνεργάστηκαν με όλους: με τον Wes Pomeroy, με τον ιατρικό σεφ του φεστιβάλ, τον Δρ Abruzzi και το ιατρικό προσωπικό. κανόνισαν ελεύθερες κουζίνες, διοργάνωσαν σκηνές και καθάρισαν την περιοχή.

Τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, το ξέφρενο έργο άρχισε να ανθίζει. Οι άνθρωποι εργάστηκαν 24 ώρες την ημέρα. Τα κεντρικά γραφεία των διοργανωτών ΉΤΑΝ ένα είδος φοβερού εγχώριου πάρτι, ως προετοιμασία για το άνοιγμα ενός καρναβαλικού σπιτιού hippie.

Εκτός από τους HOGFARMERS” (“Πτηνοτρόφοι”), μερικές από τις άλλες κοινότητες, οι οποίες συνεργάστηκαν : από την τοποθέτηση δρόμων μέχρι τις εκσκαφές, έφτασαν σε πλήρη ισχύ. Πριν από την έναρξη των πρωινών εργασιών, πραγματοποιήθηκαν προγράμματα γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα. Άλλες ομάδες υποδέχτηκαν την ανατολή με διαλογισμό. Όλοι εκείνοι που ήταν εκεί δεν θα ξεχάσουν το έξοχο πνευματικό συναίσθημα που διαδόθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων.

Δίπλα στην κατοικία των HOGFARMERS” (“Πτηνοτρόφοι”) κατασκήνωσαν στην λεγόμενη “πόλη της κίνησης”, οι απεσταλμένοι ριζοσπαστικών ομάδων και μοίραζαν στα πλήθη συναρπαστικά φυλλάδια όπως «Πώς να κάνουν μια επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά υπολόγισαν λανθασμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ριζοσπάστες ξέχασαν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες κι έγιναν ένα με το χαρούμενο αίσθημα που κυριαρχούσε.

Την Πέμπτη, την παραμονή του φεστιβάλ, πολλοί και χιλιάδες είχαν ήδη συγκεντρωθεί και τα κιόσκια εισιτηρίων δεν είχαν εγκατασταθεί. Και το φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε ως ελεύθερο – μέσα στο γενικό υλικό και τον ιδεολογικό ενθουσιασμό.

Όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ (δηλ. το πρωί της Παρασκευής), οι τεράστιες μάζες, τα πλήθη (περίπου 500.000 άνθρωποι) το ραδιόφωνο μετέδιδε : Αυτοκίνητα πλημμύρισαν γύρω από το φεστιβάλ, 15 μίλια ουρά.

Οι επισκέπτες βίωναν μια μεγάλη συναισθηματική εξέγερση όταν συναντούσαν τους συντρόφους τους – μέλη της ομάδας “νέας συνείδησης”. Οι αρχές, ωστόσο, δεν βίωσαν την ίδια ευφορία. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, έπαψαν να πωλούν εισιτήρια στο Woodstock. Στους δρόμους εμπόδισε η αστυνομία την προσέλευση. Δεν ήταν τυχαίο ότι λιγότερο από τους μισούς από αυτούς που ήθελαν, πήγαν στον τόπο του Φεστιβάλ.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Μια καλειδοσκοπική παρέλαση ! Τι είδαν ; Φυσικά, τα μακριά μαλλιά, παράξενα ρούχα, πολύχρωμα και σκισμένα παντελόνια, αδιανόητες διαμορφώσεις γυαλιών, καπέλα όλων των εποχών, χάντρες, κουδούνια, ρόμπες των γκουρού, σάρι, ψυχεδελικές κιθάρες ζωγραφισμένες στο Jugean , ομπρέλες, τσάντες, αυτοκίνητα και λεωφορεία. Τα λουλούδια του Ειρηνικού χρησιμοποιήθηκαν ως σημάδια αναγνώρισης με την κίνηση της ειρήνης ή το κίνημα των ναρκωτικών ή και με τα δύο.

Στην ατμόσφαιρα του Woodstock διαπέρασε μαριχουάνα, χασίς και παραισθησιογόνα, κυρίως LSD. Το φεστιβάλ ήταν ένα τόσο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας ώστε οι παθητικοί και σοβαροί δεν ήθελαν καν να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωστρεφή εκδήλωση. Η αστυνομία διατάχθηκε να αγνοήσει τα καθήκοντά της και τη διανομή ναρκωτικών. Η μυρωδιά της μαριχουάνας ήταν τόσο έντονη που ένας τύπος δεν δίστασε να παρατηρήσει: “Θα μπορούσες να πετάξεις απλά αναπνέοντας τον αέρα.”

Ακόμη και οι πιο ορθόδοξοι Αβοριγίνες σταμάτησαν να ρωτούν την κλασική ερώτηση: “Είστε αγόρι ή κορίτσι;” Οι χίπις έμειναν μόνοι τους.

Ωστόσο, δεν μπορούσαν όλοι να φανταστούν τι θα κάνουν. Ο δημοσιογράφος του Newsweek John Karapetyan γράφει: «Μερικές από τις αφίξεις ήταν αξιοπρεπείς φοιτητές – μελλοντικοί επιχειρηματίες, αλλά το μάθημα του Woodstock είναι ότι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών (hippie) αυξήθηκαν απίστευτα και ανεπαίσθητα και ότι πολύ περισσότερο σήμερα ο νεαρός από ότι φαινόταν, έχει μια εντελώς ριζοσπαστική άποψη του αμερικανικού τρόπου ζωής. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν σκέφτονται με κανέναν πολιτικό τρόπο: “Είναι δύσκολο να διεισδύσουν”, είπε ο Abby Hoffman, “είστε αναγκασμένοι να μετατρέψετε τη συζήτηση σε μαγεία. Αυτό είναι πιο κοντά στη θρησκεία παρά στην πολιτική – μια προσπάθεια να φέρει το νόημα στη ζωή. ”

Όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί θυμούνται τη βροχή και τη λάσπη, το χαρούμενο κολύμπι γυμνών στη λίμνη και κάποιο γλυκό καπνό φωτιάς. Έβρεχε κατά διαστήματα από Πέμπτη έως Κυριακή. Τα μεγάφωνα της Αμερικανικής Επιτροπής Βοήθειας στο Εθνικό

Απελευθερωτικό Μέτωπο προειδοποίησαν: “Για να μην βρέξει, φοράτε T-shirts με Che Guevara!” Κάποιοι γδύνονταν και χόρευαν γυμνοί κάτω από τα ρέματα της βροχής. Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τόσο καλά που αργότερα ισχυρίστηκαν ότι απέκτησαν ανοσία στη σωματική δυσφορία.

, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

 

Υπήρχαν νέες σχέσεις. Δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε κάποιον για να τον αγκαλιάσετε ή να σας αγκαλιάσει. Οι Κρισσάντες συνέκριναν ένα αόρατα δονητικό πλήθος με τους Ινδούς να συγκεντρώνεται στις όχθες του Γάγγη για ένα ιερό πλύσιμο.

Κανείς δεν σας φρενάρει, κάνατε αυτό που θέλατε, ακόμα κι αν δεν θέλετε να κάνετε τίποτα. Η μουσική δεν σταμάτησε όσο κάποιος παρέμεινε μπροστά στη σκηνή. Και αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετά αρκετό να καθίσεις στο χορτάρι με ευκολία, να μεταδώσεις και να αναμεταδώσεις τις δονήσεις ακούγοντας μουσική. Έτσι απλά.

Και όταν τελείωσε το φεστιβάλ και αποχώρησε το πλήθος, η αστυνομία επιβράδυνε τον άντρα στην σκηνή, ο οποίος έτρεχε μ’ ένα νέο φόρεμα του πραγματικού βασιλιά.

Εδώ και η ιστορία έχει τελειώσει.

Στα μέσα Αυγούστου του 1969, κανείς δεν γνώριζε ότι αργότερα οι σειρές πολιτιστικών επιστημόνων θα αποκαλούσαν το φεστιβάλ του Woodstock μία από τις μεγαλύτερες εποχές της ιστορίας, γεγονός που έκανε αλλαγές στην εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από νέους που έλαβαν άδεια για την εκδήλωση μόνο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, αλλά είχαν 2.5 εκατομμύρια δολάρια – ένα τεράστιο ποσό την εποχή εκείνη. Στη συνέχεια, το πιο ακριβό blockbuster του Χόλυγουντ εκτιμήθηκε σε 1-2 εκατομμύρια. Υποτίθεται ότι θα συγκεντρώνονταν 100-150 χιλιάδες πολίτες, κανένας όμως δεν φαντάστηκε ότι θα πουληθούν περισσότερα από 250 χιλιάδες εισιτήρια και κανείς δεν πίστευε ότι πολλοί άνθρωποι θα εισχωρούσαν στο χώρο χωρίς εισιτήρια. Με την ευκαιρία, η τιμή του εισιτηρίου για 3 ημέρες ήταν μόνο 18 δολάρια. Συγκριτικά, στο “Woodstock – 89” – το κόστος ήταν 150 δολάρια. Ακριβώς 2 μέρες πριν από την εκδήλωση, το στούντιο κινηματογραφικών ταινιών Warner Brothers ανέβασε την τιμή στα 100 χιλιάδες δολάρια για τη λήψη της ταινίας, η οποία έγινε ακόμα πιο ιστορική. Ο δημοφιλής Martin Scorsese ήταν βοηθός σκηνοθέτης και μετά επεξεργάστηκε ολόκληρη την ταινία.

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο φεστιβάλ του Woodstock. Μόνο οι Jethro Tull και οι Led Zeppelin αρνήθηκαν την πρόσκληση. Τα συγκροτήματα : Doors, Moody Blues και Bob Dylan συμφώνησαν, αλλά για διάφορους λόγους δεν έφτασαν εκεί. Οι Beatles ήταν στο στάδιο της διάλυσης τους – ο Paul McCartney αρχικά αρνήθηκε, ενώ ο John Lennon σκόπευε να φτάσει με την Yoko Ono, αλλά επίσης αρνήθηκε. Εν πάση περιπτώσει, παρά τις δεκάδες κάθε είδους προβληματικές καταστάσεις, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε.

Από τη βρωμιά στην ελίτ της τέχνης

Το επόμενα Woodstock που πραγματοποιούνται, προσελκύουν τους τουρίστες, εκμεταλλεύονται ενεργά τη νοσταλγική εικόνα της δεκαετίας του ’60 – ο συμβολισμός της «γενιάς διαμαρτυρίας» κοσμεί όχι μόνο σπίτια, βιτρίνες, τοπικά αναμνηστικά, ρούχα αλλά και μπουκάλια κρασιού σε ένα κατάστημα όπου ο παλιομοδίτης πωλεί την κληρονομιά του Φεστιβάλ.

Το χωριό έχει γίνει μια θερινή κατοικία ελίτ τέχνης. Εδώ, για παράδειγμα, ο ηθοποιός του Χόλυγουντ Μπραντ Πιτ συχνά «κολλάει», λένε οι ντόπιοι.

“Ο ένοχος τόπος, όπου άφησες τόση βρωμιά!” – Οι κάτοικοι έγραψαν για τους συμμετέχοντες πριν 50 χρόνια στο Woodstock.

Τώρα υπάρχουν σημεία όπου “Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και ο καπνός απαγορεύονται”. Η ελεύθερη αγάπη εμπίπτει επίσης στον Ποινικό Κώδικα της Νέας Υόρκης, έτσι τα φιλιά χρησιμοποιούνται σε μπλουζάκια και όχι σε χείλη.
“Shake old” – Woodstock 2009
Η επέτειος στο Woodstock, που βρίσκεται λίγες ώρες με το αυτοκίνητο από τη Νέα Υόρκη, απλώνεται ασυνήθιστα για αυτές τις θέσεις στο κοινό.
, Μεγάλο αφιέρωμα: 52 χρόνια από το Woodstock (Bίντεο Plus), INDEPENDENTNEWS

Οι βετεράνοι – κάποιοι με κιθάρα, μερικοί με ένα banjo, μερικοί με γράμματα πολιτικής διαμαρτυρίας, και κάποιοι με μια σκηνή στο δηλωμένο πικνίκ και στη νυχτερινή συναυλία – ήρθαν εδώ για να “τινάξουν παλιά πράγματα”.

Ο Τζον Τζέραλντ έφτασε στο Γούντστοκ για να καταδικάσει το Πεντάγωνο και τη CIA για εγκλήματα πολέμου. Σε μια μικρή πλατεία, διανέμει μια “χειρόγραφη εφημερίδα” της δικής του παραγωγής με φωτογραφίες.
“Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει καθόλου τα 40 αυτά χρόνια, οι αρχές δεν θέλουν να ακούσουν τους ανθρώπους, δεν είμαστε ακόμα ελεύθεροι και αντί του Βιετνάμ έχουμε το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν υπάρχει κανείς που να συγκεντρώνει και να επαναστατεί” λέει ο Τζέραλντ με την εμφάνιση ενός περιπλανώμενου μοναχού.
Ακόμη και οι νεότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διασχίζουν τη γραμμή συνταξιοδότησης. Εκείνοι που ήρθαν στο Woodstock εξακολουθούν να τραγουδούν τραγούδια της νεολαίας και ακόμη και να συνθέτουν ζευγάρια για το θέμα της ημέρας.
“Τώρα το Woodstock είναι αδύνατο, κοιτάζω την εγγονή μου, που επικοινωνεί με φίλους σαν αυτό,” ένας μεσήλικας μιμείται ένα γρήγορο σύνολο sms μηνυμάτων σ’ ένα smartphone και δεν ξέρω καν τι είδους εκδήλωση μπορεί να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε έναν τόπο. Ίσως στη Νέα Υόρκη, όπου οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου χτυπήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2001, θα έχουν παραιτηθεί από τα χειροκροτήματα. Και είμαι ακόμα ευχαριστημένος που βρισκόμουν στο πεδίο στο Bethel, όπου έλαβε χώρα το φεστιβάλ, έζησα τρεις μέρες, πιστεύοντας ότι η νεότητα και η αγάπη μπορεί να είναι τα πάντα”, προσθέτει ένας χαρούμενος του Woodstock ’69.

independentnews