Σαρωτική νίκη της Αριστεράς και του σοσιαλιστή Λουίς Άρτσε, υποψήφιου του κόμματος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο αρχιτέκτονας «του μπολιβαριανού οικονομικού θαύματος» κέρδισε χθες, Κυριακή, τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με περισσότερο από το 57% των ψήφων, σύμφωνα με πολλά exit polls.

Μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Έβο Μοράλες, οι προεδρικές εκλογές στη Βολιβία, έρχονται επιτέλους να βάλουν τέλος σε μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας και μεθοδεύσεων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, καθώς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της βούλησης των πολιτών της χώρας να επαναφέρουν στο προσκήνιο το αριστερό κόμμα του Έβο Μοράλες.

Ο Λουίς Άρτσε, ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, διασφαλίζοντας την επιστροφή στην εξουσία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του 2019 του Μοράλες, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει για εκλογική νοθεία.

Η Βολιβία «επέστρεψε στη δημοκρατία», δήλωσε ο Άρτσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεουάνκα, όπως μεταδίδει σήμερα το ΑΠΕ.

«Θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Υπό την προεδρία του Μοράλες, το ΑΕΠ της χώρας τετραπλασιάστηκε, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη την περίοδο 2004-2014 έφτανε το 4,9%. Εξάλλου η φτώχεια μειώθηκε από το 60% στο 37% και η ανέχεια από το 38% στο 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Λάβαμε σωστές αποφάσεις που έφεραν τη χώρα μας πρώτη σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στην περιοχή», επαναλάμβανε ο Άρτσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες συνεχάρη τον Άρτσε για τη νίκη του: «δεν έχουμε ακόμη την επίσημη καταμέτρηση, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Άρτσε και ο Τσοκεουάνκα κέρδισαν τις εκλογές», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, ο Άρτσε συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων έναντι 31,5% του 67χρονου Μέσα.

Άλλη δημοσκόπηση του Καθολικού Ινστιτούτου Jubileo αναφέρει ότι ο αριστερός υποψήφιος κερδίζει το 53% των ψήφων έναντι του 30,8% του αντιπάλου του.

Επτά ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είχε καταμετρηθεί μόλις το 6% των ψήφων. Από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει, ο Μοράλες συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.

Μόλις τελείωσε η ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, αυξήθηκαν οι εκκλήσεις για «υπομονή» προς τους Βολιβιανούς εξαιτίας της βραδύτητας στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

«Για μια εκλογική αναμέτρηση τόσο σημαντική για το μέλλον της χώρας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για το εκλογικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) Σαλβαδόρ Ρομέρο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα και η Άνιες είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να κάνουν «υπομονή» και «να μην προκαλέσουν βίαια επεισόδια». Η κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι η εκλογική διαδικασία «διεξήχθη ήρεμα σε όλη τη χώρα», με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Ανανέωση του Ανώτατου Εκλογοδικείου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων οφείλεται στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου, το οποίο ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν προκαταρκτικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, καθώς στις περυσινές εκλογές τα αρχικά αποτελέσματα αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια τα οποία οδήγησαν εντέλει στην παραίτηση του Μοράλες και την ακύρωση της διαδικασίας.

Όμως ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου είχε επισημάνει ότι τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να δημοσιεύσουν exit polls.

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ο Μοράλες δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία. Παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019 εν μέσω πολιτικής κρίσης, μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες είχε κερδίσει τέταρτη θητεία στην προεδρία.

Περίπου 7,3 εκατομμύρια Βολιβιανοί κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και να ανανεώσουν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μια επανάληψη των μετεκλογικών βίαιων επεισοδίων, τα οποία πέρυσι είχαν κοστίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια των φετινών εκλογών είχε ανανεωθεί η σύνθεση του Ανώτατου Εκλογοδικείου, ενώ στη Βολιβία είχαν σταλεί παρατηρητές από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την ΕΕ και το Ίδρυμα Κάρτερ.