Σε τέσσερις λέξεις αρχίζει και τελειώνει όλη η αυτοκριτική της κυβέρνησης για την πανδημία και για τους χειρισμούς της που δεν επιδοκιμάζονται από την κοινωνία. «Μας κυβερνά ο ιός» είναι από τις πιο συχνές ρήσεις του Γεωργιάδη και πολλών κυβερνητικών.

Αν το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, φταίει ο κορωνοϊός, επ’ ουδενί η κυβέρνηση που δεν φρόντισε να το ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά ούτε τις ιδιωτικές ΜΕΘ επιτάσσει.

Προφανώς φταίει ο κορωνοϊός, γιατί το υπουργείο Παιδείας άφησε χιλιάδες παιδιά χωρίς τάμπλετ και Ίντερνετ, αποκλεισμένα από την τηλεκπαίδευση, και όχι η Ν. Κεραμέως που έμεινε καθησυχασμένη στις δάφνες του πρώτου κύματος.

Για τον αυταρχισμό στο Πολυτεχνείο και τη στοχοποίηση της αντιπολίτευσης, που επέμεινε να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, φταίει ο κορωνοϊός και όχι η δυσανεξία της κυβέρνησης στη λαϊκή έκφραση και τη διαμαρτυρία.

Για τις συλλήψεις των φεμινιστριών στο Σύνταγμα δεν φταίει ο Χρυσοχοΐδης -πόσο μάλλον όταν ζήτησε συγγνώμη- αλλά ο ιός, που έστειλε ακόμα και ΜΑΤ για να μην του ξεφύγουν οι 15 γυναίκες που πραγματοποιούσαν συμβολική δράση. Για τις διώξεις και τα πρόστιμα που παραμένουν, ο ιός θα φταίει «που εκμεταλλεύεται κάθε αδυναμία μας», όπως είπε ο Χαρδαλιάς. Εν προκειμένω, της κυβέρνησης…

Μην σας περάσει από το μυαλό ότι ενδέχεται η κυβέρνηση να φταίει για την αυξανόμενη ανεργία ή να ασκήσετε κριτική γιατί δεν αποζημιώνει τους ανθρώπους που πλήττονται από την πανδημία, ή αποζημιώνει τμηματικά… ώς τις 11 Δεκεμβρίου – θα είναι φτηνός λαϊκισμός.

Ούτε γιατί δεν προνοεί υπέρ των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που αδυνατούν να το πληρώσουν, όπως ο γονιός στην Κομοτηνή, γιατί τότε θα είστε μια αντιπολίτευση που μιλάει τη «γλώσσα του μίσους» (Σ. Βούλτεψη, ΣΚΑΪ).

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ιός ευθύνεται για την κυβερνητική πολιτική. Και όταν δεν φταίει αυτός. Φταίνε πόλεις, νομοί ολόκληροι, όπως δήλωσε ο Β. Κικίλιας (Open), κατά τρόπο αντίστοιχο με τον Γ. Γεραπετρίτη, για τον οποίο φταίνε οι ΜΕΘ για την αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Η απόλυτη αντιστροφή της λογικής οδηγεί στην καθιέρωση του άλογου, ως λόγου της κυβερνητικής εξουσίας. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να σκέφτονται, αρκεί να πειθαρχούν αυτόματα στις εντολές της κυβέρνησης και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις.

Στη σφαίρα της πραγματικότητας όμως, μας κυβερνά ο υιός και όσο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και τις κατευθύνει αλλού για να μην πράττει τίποτα, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Κάποια στιγμή θα τον δείξουν οι πολίτες με το δάχτυλο και δεν θα μπορεί να διαφύγει.

Πηγή: ΑΥΓΗ