Μαργαρίτα Συγγενιώτου: Το γήπεδο του λαϊκισμού είναι το βασίλειο του Μητσοτάκη και του Βορίδη. Όχι το δικό μας

Posted on June 22, 2020, 2:19 pm
0 secs
Μετά το “μαζί τα φάγαμε”, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα να υπερασπιστεί την τιμή του δημόσιου τομέα. Σε κάθε “οι τεμπέληδες καθηγητές που κάθονται τρεις μήνες τον χρόνο” προέτασσε τη σημασία της δημόσιας Παιδείας. Σε κάθε “οι γιατροί παίρνουν φακελάκια” προέτασσε τη σημασία της δημόσιας Υγείας. Σε κάθε “οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι” προέτασσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημοσίου και των αυστηρών κανόνων στο σύστημα που είχε γιγαντωθεί ως κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Και αυτό το νέο υπόδειγμα που πρότεινε, η ενίσχυση του δημοσίου και όχι η απαξίωσή του, είναι κατά τη γνώμη μου η μία από τις δύο μεγάλες του συνεισφορές στον τόπο (η δεύτερη ήταν η διεθνοποίηση του Ελληνικού Ζητήματος, μετατρέποντας τον Έλληνα από τεμπέλη που τρώει τα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου σε θύμα της απληστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού).
Όλη αυτή η ρητορική τον έφερε το 2015 στην εξουσία. Κεφαλαιοποίησε την οργή, όσους φώναζαν “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή” και “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”; Ούτε λόγος. Άλλωστε όλοι ξέρουμε περιπτώσεις που τότε ήταν ανάμεσα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή Χρυσή Αυγή. Αυτοί, όμως, ήταν οι πρώτοι που έφυγαν. Πάλι θυμωμένοι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και “πούλησε τη Μακεδονία μας”. Αυτοί ενδυνάμωσαν την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και της έδωσαν τη νίκη το 2019.
Γιατί τον θυμό, τη γενίκευση, το “όλοι ίδιοι είναι” το κεφαλαιοποιει ΠΑΝΤΑ η ακροδεξιά.
Κι επειδή η Δεξιά το ξέρει αυτό, προσπάθησε να το επιβάλει λυσσαλέα την περίοδο 2015-2019 με τις ανοησίες για κότερα και ταξίδια.
Εμάς μας ενδιαφέρει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας, τον δημόσιο χώρο, το περιβάλλον. Και, ναι, τα σωστά και με έλεγχο ΜΜΕ.
Δεν θα σταματήσω να το λέω: θα κάνουμε μεγάλο λάθος αν επιλέξουμε να αντιπαρατεθούμε στο γήπεδο του λαϊκισμού. Αυτό είναι το βασίλειο του Μητσοτάκη και του Βορίδη. Όχι το δικό μας.
Εμείς είμαστε από άλλο καρτιέ και το αποδείξαμε στα δύσκολα.
*Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι μεσόφωνος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ
...