Μαργαρίτα Συγγενιώτου: Οι 1.526 λέξεις

Posted on 16 Ιουλίου, 2020, 12:01 πμ
6 secs

1.526 λέξεις. Τόσες ήταν η εισήγηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ. Τόσες χρειαστήκαμε για να δείξουμε τον νεοφιλέλευθερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το ότι δεν ωφελεί τελικά τους καλλιτέχνες αλλά δημιουργεί ένα απρόσωπο διευθυντήριο που θα ελέγχει οριζόντια τον πολιτισμό με αδιαφανή κριτήρια και απορροφώντας τεράστια κονδύλια. Τόσες χρειαστήκαμε για να πούμε ότι μετατρέπει ένα κτήριο που θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικό κέντρο δημιουργίας σε ένα ελιτίστικο και απρόσωπο σαλόνι του εκάστοτε υπουργού. Τόσες χρειαστήκαμε για να δείξουμε ότι οι καλλιτέχνες χρειαζόμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πληροφορήθηκα ότι σήμερα η υπουργός με ευχαρίστησε ονομαστικά για την στήριξη που παρείχα στο νομοσχέδιο. Όχι, δεν κατάλαβε λάθος. Απλά αδιαφορεί. Δεν την ενδιαφέρουν οι καλλιτέχνες, την ενδιαφέρουν μόνο τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Άλλωστε, όπως έχει πει, έχει εξαντλήσει την επιείκειά της προς τους καλλιτέχνες.

Δεν με πειράζει το ψέμα, το οποίο άλλωστε μπορείτε να διαπιστώσετε ακούγοντας την εισήγησή μου στο παρακάτω βίντεο. Αλλά, ξέρετε, έχω τεράστιο σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων. Κάθε φορά που μπαίνω μέσα νιώθω συγκίνηση. Την ίδια συγκίνηση που νιώθω όταν πατάω τη σκηνή. Η κ. Μενδώνη προφανώς δεν την σέβεται αφού αποφασίζει να πει ψέματα και να διαστρεβλώσει τα λόγια όχι μόνο τα δικά μου, αλλά και όλων των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και κινήθηκαν σε συναφή κατεύθυνση. Δείχνει υπέρτατη απαξίωση όταν δεν ακούει κανέναν μας, αδιαφορεί για το τι λέμε, δεν ενδιαφέρεται να κάνει το παραμικρό καλό για τους καλλιτέχνες.

Όχι, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, άλλωστε έχει αποδείξει την αδιαφορία της σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αλλά είναι θέμα αισθητικής. Άρα θέμα πολιτικό.

*Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι μεσόφωνος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ
...