Ξέρω ότι σήμερα μιλάμε για ελληνοτουρκικά, αλλά, επειδή όλα αυτά είναι προδιαγεγραμμένα (οι ΗΠΑ γκρίζαραν την περιοχή, οπότε τώρα η φάση είναι “ας την δώσουμε στις πολυεθνικές για να αποφύγουμε τον πόλεμο”, ακριβώς όπως είπε ο Μητσοτάκης να δώσουμε τον Ερημίτη στους ιδιώτες να τον χτίσουν για να μην καεί από καμιά πυρκαγιά), θα μιλήσω για τις μάσκες.
Οι ειδικοί λένε να φοράμε μάσκα με τη λογική να προστατεύουμε τους άλλους, όχι τον εαυτό μας. Κυκλοφορούν, μάλιστα, και σκιτσάκια που δείχνουν πώς λειτουργεί αυτό. Η λογική είναι απλή: Αν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του υγεία και ευημερία, φοράει μάσκα όσο αισθάνεται ανασφαλής. Κάποιες στιγμές νιώθει πιο σίγουρος για τον εαυτό του, ζεσταίνεται κιόλας, αποφασίζει να πάρει το ρίσκο, χαλαρώνει, δεν θέλει να πληρώνει το κόστος της μάσκας γιατί “τι να το κάνω αφού είμαι υγιής;”. Έτσι μπορεί να μολύνει περισσότερο τους γύρω του, ή αυξάνει το ιικό φορτίο με κίνδυνο να έχει και ο ίδιος μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει. Ελαφρά, ελπίζει, αλλά αυτό δεν είναι ποτέ σίγουρο. Εξαρτάται από τη συνολική εικόνα της υγείας του, που μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που νομίζει.
Αν κάποιος έχει δεσμευτεί στο να φοράει μάσκα με τη λογική του “προστατεύω τον απέναντι”, ακόμα κι αν αυτός δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, θεωρεί ότι έχει ένα χρέος προς τους άλλους, οπότε την στιγμή που θα ζεσταθεί, θα βαρεθεί, θα ξεχαστεί, αυτό το χρέος τον τραβάει από το μανίκι. Όχι γιατί είναι έξωθεν, αλλά γιατί έχει καταλάβει ότι, αν το ιικο φορτίο μείνει σε χαμηλά επίπεδα, μειώνονται και οι δικές του πιθανότητες να μολυνθεί, ακόμα κι αν κάποια στιγμή για κάποιους λόγους δεν έχει την προστασία της μάσκας. Αν το ιικό φορτίο αυξηθεί, κινδυνεύει περισσότερο στην πρώτη στραβή.
Τώρα βάλτε στη θέση του ιικού φορτίου τη φτώχεια και στη θέση της μάσκας το κοινωνικό κράτος. Μεγάλο κομμούνι αυτός ο Covid, ε;
*Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι μεσόφωνος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ