Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “ενημερώνω” και το “εκπαιδεύω”. Ένα παιδί δεν το ενημερώνουμε ότι δεν πρέπει να βάλει το χέρι στην πρίζα, το εκπαιδεύουμε. Δεν είναι από έλλειψη ενημέρωσης που κάποιος δεν φοράει κράνος ή πετάει μπάζα στα ρέματα, είναι από έλλειψη εκπαίδευσης.

Όταν έχεις κάνει ως κράτος μια στρατηγική επικοινωνιακή πολιτική να εφεύρεις την “ατομική ευθύνη” ως μετατόπιση της ευθύνης από εσένα στον κόσμο όταν τα πράγματα πάνε στραβά, δηλαδή στο σημείο που βρισκόμαστε, τότε δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις, μόνο να ενημερώσεις. Γιατί για να εκπαιδεύσεις θα πρέπει να μιλήσεις για συλλογική και όχι ατομική ευθύνη. Για κοινωνία και όχι για ανθρώπους. Και θα πρέπει να αναλάβεις κι εσύ το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. Να έχεις σχέδιο και πρωτόκολλα, που αν κάποιος τα ακολουθήσει κατά γράμμα δείχνοντας ατομική ευθύνη, να είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υγιής.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αν όλοι είχαμε ακολουθήσει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις κατά γράμμα, δεν θα είχαμε δεύτερο ξέσπασμα; Κανείς, φυσικά. Τα πρωτόκολλα στις μεταφορές, τις εκκλησίες, τον τρόπο επιστροφής των εργαζομένων στην εργασία τους μετά τις διακοπές και σε μια σειρά άλλα πράγματα, είναι αντιφατικά και ανεπαρκή. Στην ουσία ζητάμε από τον πολίτη να καλύψει με την ατομική ευθύνη την έλλειψη του κράτους. Ταυτόχρονα, ενώ ακούμε για έξαλλα “κορόνα πάρτυ” σε νησιά με χιλιάδες συμμετέχοντες και με την πλήρη ανοχή της τοπικής αστυνομίας, ξετυλίγεται μια προσπάθεια δαιμονοποίησης του πολιτισμού, του μόνου, ίσως, κλάδου που τα μέτρα τηρούνται υποδειγματικά.

Η εκπαίδευση απαιτεί στρατηγική ώστε να μεταφέρεις τα μηνύματα σωστά και κυρίως σε μη λεκτικό επίπεδο, όλοι όσοι διδάσκουμε το ξέρουμε αυτό. Επίσης όσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε ότι το τι θα πούμε ελάχιστη σημασία έχει, σημασία έχει τι κάνουμε. Είναι αδύνατον να διατηρήσεις για πολύ καιρό αντιφατικά μηνύματα, δηλαδή το ότι νικήσαμε τον κορονοϊό από τις ενέργειες της εξαιρετικής κυβέρνησης, το ότι είμαστε απολύτως ασφαλής χώρα να έρθουν οι τουρίστες να διασκεδάσουν και να ξεσκάσουν, αλλά θα πρέπει ο καθένας ατομικά να προσέχει μην μολυνθεί.

Το σποτάκι με τον Σπύρο Παπαδόπουλο το λέει καθαρά: σας τα είπα και νίπτω τας χείρας μου. Έκανα το καθήκον μου, από δω και πέρα είστε μόνοι σας. Η κοινωνία, όμως, πάντα θα περιλαμβάνει ανόητους, απείθαρχους, αδιάφορους, ψεκασμένους. Και σε προσωπικό επίπεδο, όπου τους βρίσκουμε θα τους μιλάμε (εκπαίδευση) ή θα τους απομονώνουμε (ποινή).

Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να βρει τρόπους να μην κάνουν κακό στους υπόλοιπους. Και το μόνο που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι τον Πόντιο Πιλάτο πλένοντας τα χέρια της πολύ σχολαστικά.

*Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι μεσόφωνος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ