«Ο μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων όπως τον επιχειρεί η κα Μενδώνη είναι αδιανόητη ενέργεια, ετσιθελική και χωρίς καμιά νομιμοποίηση» τόνισε σήμερα Στο Κόκκινο η σπουδαία αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Στον αρχαιολογικό νόμο προβλέπεται δανεισμός πέντε χρόνων με δυνατότητα ανανέωσης άλλων πέντε. Αυτό είναι κάτι λογικό» είπε η κα Βλαζάκη μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη.

«Αλλά η κα Μενδώνη ακολουθεί πολιτική ταπείνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας  και του Αρχαιολογικού νόμου και προχωρεί στην απίστευτη παραχώρηση των αρχαιοτήτων μας για μισό αιώνα. Κι αυτό ως υποχώρηση μπροστά στην γενική κατακραυγή, γιατί αρχικά ήθελε να τα δανείζει για 50+50 χρόνια δηλαδή έναν αιώνα!»

Η κα Βλαζάκη αναφέρθηκε στην εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο.

«Τη στιγμή που ζητούμε την επιστροφή των αρχαιοτήτων μας, δεν μπορεί να τις χαρίζουμε ουσιαστικά. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο πλούτος μας. Και από οικονομική άποψη, εφ’ όσον θέλουμε τουρισμό πρέπει να την διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού, εδώ στην πατρίδα μας».

«Όλα φαίνεται να γίνονται επ’ ωφελεία του ιδιωτικού τομέα» υπογράμμισε η Μαρία Βλαζάκη, αναφερόμενη και στην πρόσφατη τελετή εγκαινίων του ανελκυστήρα Αναπήρων στην Ακρόπολη. «Τα ιδρύματα έχουν αναλάβει όχι τον ευπρόσδεκτο ρόλο του χορηγού αλλά του συνδιαμορφωτή, τουλάχιστον, των αποφάσεων για τον πολιτισμό. Και το Ίδρυμα Ωνάση στην περίπτωση της Ακρόπολης και το ίδρυμα Νιάρχος και το Λάτση σε άλλες περιπτώσεις».

Για την περιβόητη τσιμεντόστρωση του Ιερού Βράχου η κα Βλαζάκη τόνισε ότι «ενώ ανακοινώθηκε ότι θα είναι μια οδός για τους ανάπηρους, αυθαίρετα και παράνομα διευρύνθηκε και έγινε αυτή η… λεωφόρος, χωρίς καμία μελέτη και έγκριση από το ΚΑΣ. Το έχουν καταγγείλει και οι ενώσεις των αναπήρων ότι χρησιμοποιήθηκαν».

Τέλος η κ. Βλαζάκη αναφέρθηκε στη σημαντική απόφαση – κόλαφο για την κυβέρνηση του ICOMOS που είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μνημείων και Τοποθεσιών, θεσμικό όργανο – σύμβουλος της Ουνέσκο.

«Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ICOMOS τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στη θέση τους, κατά χώραν. Νομίζω ότι αυτή την απόφαση πρέπει να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του το Συμβούλιο της Επικρατείας και να εμποδίσει το έγκλημα που επιχειρείται από καθαρά ρεβανσιστική πρόθεση. Διότι αν είχε συνεχιστεί η λύση που είχε προκριθεί το μετρό τώρα θα λειτουργούσε».

 

Πηγή: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ