Μανωλάδα: Εργάτες στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες

Posted on 02 Ιουλίου, 2020, 6:19 πμ
21 secs

To «Manolada Watch», μια πρωτοβουλία του οργανισμού «Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity» για τη συστηματική παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, συνεχίζει να καταγράφει όσα βιώνουν οι περίπου 7.000 άνδρες που ζουν εκεί, στη συντριπτική πλειονότητά τους από το Μπαγκλαντές (αλλά και οι πολύ λίγοι εργάτες γης πακιστανικής και αιγυπτιακής καταγωγής).

Αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου

Το «Manolada Watch» επισκέφθηκε εκ νέου την περιοχή στις 15 Ιουνίου και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς παραμένουν ιδιαιτέρως δυσχερείς και επικίνδυνες για την υγεία των εργατών γης. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι.
Για τη διαμονή τους εκεί πληρώνουν ένα μηνιαίο αντίτιμο ύψους 15-20 ευρώ ανά άτομο. Δεν υπάρχει παροχή νερού, παρά κάποιες μικρές πλαστικές δεξαμενές, καθώς και καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που βρίσκονται εντός του καταυλισμού.

Στον άλλον καταυλισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018, έχουν πλέον στηθεί 14 υποτυπώδη καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ, τα οποία κατοικούνται τους τελευταίους 4 μήνες από εργάτες γης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, σε κάθε σπιτάκι διαμένουν γύρω στα 8 άτομα, για το οποίο πληρώνουν αντίτιμο 220 ευρώ τον μήνα.

Οι εργοδότες τους στοιβάζουν σε μικρά φορτηγά

Σύμφωνα με όσα είπαν στους ανθρώπους του «Manolada Watch» οι εργάτες γης, η συγκομιδή της φράουλας πραγματοποιήθηκε κανονικά. Βέβαια, από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι εργασίες στα χωράφια ήταν μειωμένες λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πετάξουν τη φράουλα, λόγω της δυσκολίας εξαγωγών σε άλλα κράτη, εξαιτίας του COVID-19. Οι εργασίες στα χωράφια επανήλθαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς από τον Μάιο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι εργάτες γης, για να μεταφερθούν στα χωράφια, στοιβάζονται πολυάριθμοι μέσα σε μικρά φορτηγά από τους εργοδότες τους, ενώ υπήρξαν επίσης παράπονα ότι δεν τους παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού και φαγητού κατά την εργασία τους.

 

Παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα!

Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, μόλις το 1/10 αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ κάποιοι από τους μετανάστες διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 336 τέτοιες άδειες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πέραν τούτων, την ημέρα της επίσκεψής του «Manolada Watch» στην περιοχή είχε μεταβεί κλιμάκιο της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές. Σκοπός του κλιμακίου ήταν η παραλαβή αιτήσεων για έκδοση νέων διαβατηρίων. Η ανάγκη αυτή προκύπτει λόγω του μεγάλου αριθμού εργατών γης στην περιοχή και της αδυναμίας μαζικής μετάβασής τους στην Πρεσβεία.

IMG_5693Ο καταυλισμός με τις αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
IMG_5713Η μικρή πλαστική δεξαμενή νερού, κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα στις παράγκες | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
IMG_5754Το εσωτερικό μιας από τις παράγκες του καταυλισμού | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
IMG_5745Τα απορρίμματα μπροστά από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες και ντουζιέρες | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
IMG_5758Τα νέα καταλύματα στον καταυλισμό, που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018 | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
IMG_5760To εσωτερικό ενός από τα νέα καταλύματα, φτιαγμένο από κόντρα-πλακέ | Φωτογραφία Generation 2.0 RED

To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Από το 2017 ως οργανισμός ασχολούμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξουμε πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία. Την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε δημόσια, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.

Η παρούσα αναφορά έρχεται έπειτα από αυτή του Μαρτίου του 2020, η οποία είχε ως στόχο την καταγραφή των συνθηκών για τους εργάτες γης λόγω του COVID-19. Εκείνο το διάστημα, λόγω της αδυναμίας μετάβασης του οργανισμού μας στη Μανωλάδα, η καταγραφή των πληροφοριών έγινε έπειτα από τηλεφωνική επαφή με τοπικές αρχές, επίσημους φορείς και εργάτες γης. Στις 15 Ιουνίου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ο οργανισμός μας επισκέφτηκε εκ νέου τους καταυλισμούς εργατών γης στην περιοχή και στο πλαίσιο της συνέχειας της συστηματικής παρακολούθησης των πληροφοριών που είχε προηγουμένως συλλέξει τηλεφωνικά από τις αρχές, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.

...