Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιεί το σχέδιό του ύστερα από δύο μήνες κυβερνητικής αδράνειας και επιδείνωσης των προβλέψεων.

Σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου στις 18:30, θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο  το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι».

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, στις απαρχές της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα μας και πριν επιβεβαιωθούν επίσημα οι προβλέψεις για ύφεση άνω του 10% στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Υπογράμμισε την ανάγκη να θωρακιστούν η οικονομία και η εργασία προκειμένου η κρίση μετά το lockdown να μας βρει σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση, να μας βρει όρθιους, με επιχειρήσεις ανοιχτές και εργαζομένους στις θέσεις τους. Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσίασε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”.

Δύο μήνες μετά η ανεπάρκεια, η αδράνεια και το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει η κρίση ευκαιρία αναδιάρθρωσης γεννούν την ανάγκη νέων επικαιροποιημένων παρεμβάσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αύριο το απόγευμα από το Ζάππειο στην ανακοίνωση του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη, ανέφερε: «Όσο επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μετά το lockdown τόσο η αβεβαιότητα για εργαζόμενους και επαγγελματίες βαθαίνει. Η εικόνα που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι της αγοράς είναι δραματική, ενώ οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως οδηγούν σε μια νέα υποτίμηση μισθών και εργασιακών σχέσεων. Είναι αναπόφευκτη αυτή η πορεία;

Δυστυχώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βίαιη υφεσιακή δυναμική στην οικονομία, που θα προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις και κυρίως στον κόσμο της εργασίας. Η απότομη και ταυτόχρονη παύση της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν στο σύνολο του πλανήτη σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, είναι το χαρακτηριστικό της συγκυρίας που προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη σημερινή οικονομική κρίση. Κατά συνέπεια, η ύφεση θα είναι μεγάλη και οι επιπτώσεις της επώδυνες. Εάν, όμως, είναι έτσι τα πράγματα, το ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε είναι αν θα παρακολουθήσουμε παθητικά το υφεσιακό “τσουνάμι” που επελαύνει να συμπαρασύρει τα πάντα ή θα πάρουμε μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του, διασώζοντας θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις».

Το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», σύμφωνα με την ΑΥΓΗ της Κυριακής που επικαλείται πηγές της Κουμουνδούρου, έχει στόχο την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων και αναγκών και δεν είναι ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα.

Το “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης, ρεαλιστικό. Το ύψος των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο πρόγραμμα, αλλά με διαφορετική κατανομή. Υπενθυμίζεται ότι το “Μένουμε Όρθιοι” άγγιζε τα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις.

Οι τρεις άξονες του επικαιροποιημένου προγράμματος: Εργασία, επιχειρήσεις, εισόδημα έκτακτης ανάγκης.