Ένα υπόδειγμα ολιστικής προσέγγισης της πανδημίας με ευεργετικά αποτελέσματα στον πληθυσμό όπου εφαρμόστηκε, παρουσίασε σήμερα Στο Κόκκινο, η διευθύντρια στο ΕΣΥ, και επιδημιολόγος Μάγδα Γαβανά. Το εφάρμοσε η ομάδα της, στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, που καλύπτει πληθυσμό 55.000 ατόμων και τις τελευταίες 40 μέρες έχει γίνει κέντρο αναφοράς για τον Covid-19.

«Αρχίσαμε την προετοιμασία πριν την πρώτη καραντίνα», τόνισε η κα Γαβανά μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη, και εξήγησε ότι δημιούργησαν ειδικό χώρο εμπύρετων και συνθήκες υγιεινής που να εξασφαλίζουν την υγεία του προσωπικού, παρά το γεγονός ότι έχουν καθαρίστρια μόνο για τρεις ώρες την ημέρα, σε ένα Κέντρο Υγείας με 24ωρη λειτουργία που εξετάζει 250 – 300 περιστατικά τη μέρα.

«Ήταν η εποχή που γινόταν πόλεμος για μία μάσκα και ένα αντισηπτικό… Φανταστείτε ότι μας είχαν στείλει δύο στολές για 11 γενικούς γιατρούς και 7 νοσηλευτές. Εξασφαλίσαμε ό,τι χρειαζόταν με δωρεές, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό και οργανώσαμε συναντήσεις ψυχολογικής ενδυνάμωσης, γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρο να περιθάλπεις εν μέσω κινδύνου» τόνισε.

Οι παρεμβάσεις στην κοινότητα είναι εντυπωσιακές εξήγησε η κα Γαβανά καθώς «Ανάμεσα στις δύο καραντίνες φτιάξαμε τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες και συμβουλές καθώς και σελίδα στο φέισμπουκ.

Πήγαμε σε όλα τα σχολεία, είδαμε 3.500 μαθητές χωριστά ανά τμήμα και με διαφορετική προσέγγιση ανά ηλικία» υπογράμμισε η Μάγδα Γαβανά.

«Με κούκλες στα μικρά, με ραπ στα μεγάλα, εξηγήσαμε τη σημασία των μέτρων υγιεινής και προστασίας». Συνολικά ήταν 3.500 μαθητές οι μαθητές που ενημερώθηκαν «άρα μπήκαμε σε 3.500 σπίτια», επισήμανε και εξήγησε ότι έκαναν και τηλεσυναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς.

«Προϋπόθεση βέβαια για μια τέτοια επαφή είναι η εμπιστοσύνη που την είχαμε κερδίσει με τόσα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου. Τα τηλεοπτικά μηνύματα δεν αρκούν και δεν πείθουν, δεν είναι στοχευμένα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ανθρώπων» σημείωσε.

Εδώ και 40 μέρες το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας έχει γίνει κέντρο αναφοράς για τον Covid-19. Έχει διενεργήσει 1.040 τεστ και τα 110 βγήκαν θετικά, δηλαδή το 22%, από τους οποίους μόνο 14 άτομα νόσησαν, 5 διασωληνώθηκαν, όλοι είναι στο σπίτι τους.

«Ενημερώνουμε συνέχεια τους ανθρώπους. Τους τηλεφωνούμε και όταν βγει αρνητικό το τεστ, δεν τους αφήνουμε στην ανασφάλεια. Στους θετικούς, δίνουμε ειδικό έντυπο οδηγιών και τηλεφωνούμε καθημερινά για να ελέγχουμε αν τηρούν τη 14ήμερη καραντίνα, να ελέγχουμε αν τυχόν επιδεινώνονται και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία.

Με αυτό τον τρόπο, αν εφαρμοζόταν γενικά αυτή η μέθοδος και δινόταν προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα θα μπορούσε να έχει περιοριστεί πολύ η διασπορά, να μην έχει φτάσει στο όριό του το ΕΣΥ και να μην έχουμε θρηνήσει τόσους νεκρούς» κατέληξε η κ. Γαβανά,

Σχετικά με το εμβόλιο που ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε «από πού θ’ αρχίσουν οι εμβολιασμοί» η κα Γαβανά είπε ότι πρόκειται για σχέδιο επί χάρτου, ότι αμφιβάλει αν η χώρα μας μπορεί να στήσει τις απαιτούμενες υποδομές τόσο γρήγορα και ότι δεν έχουμε κουλτούρα εμβολιασμού ενηλίκων «σταματάμε στα δώδεκα».

Πηγή: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ