Γιάννενα, 3 Απριλίου 1944.

“Στις 31 Γενάρη 1944 οργάνωσε με γερό αντιστασιακό ξεσήκωμα ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη, ενάντια στους καταχτητές και τους ντόπιους λακέδες τους με διαμαρτυρίες και αιτήματα για τρόφιμα που σάπιζαν στις αποθήκες και ο λαός πεινούσε!… Ευθύνη για την πείνα και την απόγνωση του πληθυσμού είχε και ο γεν. δ/ντής Ηπείρου Κουίσλιγκ Τσιμπρής. Μπροστά στην πείνα, στην τρομοκρατία, στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις, ο Μπάμπης τονώνοντας το αίσθημα και το φρόνημα του λαού, μπήκε επικεφαλής της διαδήλωσης και στο σταυροδρόμι των οδών Αβέρωφ, Ανεξαρτησίας και Μητροπόλεως τον συνέλαβαν οι γερμανοί. Μαζί του και τους Γιάννη Τάτση και Γιάννη Φίλιο.
Οι ντόπιοι χαφιέδες είχαν οργιάσει… Τους βασάνισαν, τους πέρασαν στρατοδικείο στο κτίριο της μεραρχίας στην Κεντρική Πλατεία… Ο Μπάμπης απολογήθηκε στα γερμανικά και ανέλαβε όλες τις ευθύνες των διαδηλώσεων και της οργάνωσης. Τους μίλησε ώρα πολλή, για τα ιδανικά του αγώνα και τα χρέη των σκλάβων αδερφών ελλήνων… Οι χιτλερικοί αξιωματικοί έμειναν κατάπληχτοι από την παρρησία, την παλικαριά και την απόφαση του Τσιάρα για αυτοθυσία. Του πρότειναν, σαν άλλου Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι, ν’ απαρνηθεί τις ιδέες του, να του χαρίσουν τη ζωή και να τον κάνουν φίλο. Η απάντηση του για τους βάρβαρους επιδρομείς, τον Τσιμπρή και τους ντόπιους χαφιέδες τους, ήταν καταπελτική και ταπεινωτική!.. . Η απόφαση τους βγήκε αμετάκλητη να εκτελεστούν.
, Λάμπρος Μάλαμας για τον Μπάμπη Τσιάρα: Οι Ναζί εκτελούν τον εικοσάχρονο Επονίτη μαζί με τους Γιάννη Φίλιο και Γιάννη Τάτση, INDEPENDENTNEWS
Φωτογραφία από την κηδεία πήρε ο Κ.Μπαλάφας (Μουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικό Αρχείο Κώστα Μπαλάφα: ΦΑ_14_1317 και ΦΑ_14_1329).