Κώστας Μελάς: Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής

Posted on 14 Μαΐου, 2020, 3:38 μμ
7 secs

Κώστας Μελάς: Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφήςΝέα δημοσίευση στη σειρά “Αναλύσεις για τον #covid19”

Κώστας Μελάς

Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής


Την ανάλυση του Κώστα Μελά, δρ. Οικονομικών και διδάσκοντος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφήςδημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της σειράς e-papers Αναλύσεις για τον #covid19.

Στο κείμενό του, που στηρίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΝΠ “Η Ευρώπη στην ‘εντατική’. Πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της νέας κρίσης” (30/4/2020), ο Κώστας Μελάς υπενθυμίζει τα δομικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία οδηγούν διαρκώς σε απόκλιση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υπονομεύουν την προοπτική μιας πραγματικής πολιτικής ενοποίησης. Ταυτόχρονα, ο Κ. Μελάς παρουσιάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων του lockdown και επισημαίνει ότι η επιλεγείσα από την Ευρώπη λύση ακολουθεί – και σε αυτή την περίπτωση – τη “γερμανική”, όπως την ορίζει, “λογική”, βασίζεται δηλαδή εξ ολοκλήρου σε δάνεια, που διαιωνίζει τη λογική δανειστή-δανειζόμενου, αποκλείοντας κάθε σκέψη αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα προκύψει από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Με αυτό δε το δεδομένο, ο συγγραφέας εκφράζει την πεποίθηση ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει, στο βαθμό που στηρίζεται απλώς στο φόβο της διάλυσής της και στην αβεβαιότητα ως προς το τι θα επακολουθήσει.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανάλυση του Κ. Μελά στον σύνδεσμο που ακολουθεί (https://poulantzas.gr/yliko/kostas-melas-i-sastismeni-evropi-se-peridinisi-katastrofis/) ή στο συνημμένο αρχείο.

...