Τραγουδώντας τους μελοποιημένους από τον Μάριο Τόκα στίχους της Νεσιέ Γιασίν «η δική μου η πατρίδα έχει χωριστεί στα δυο», Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν το Σάββατο στην ελεύθερη και στην κατεχόμενη Λευκωσία υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Λίγες ημέρες πριν την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, πολίτες όλων των ηλικιών με συνθήματα και πανώ στα ελληνικά και στα τουρκικά ζήτησαν να επανενωθεί το νησί τους όπως ενώθηκαν και οι φωνές τους υπέρ της κατάργησης της διχοτόμησης.

«Για εμάς το μέλλον της Κύπρου είναι η ειρήνη, η συμφιλίωση σε μια κοινή πατρίδα, όπως τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε», δήλωσε ο εκ των συνδιοργανωτών της διαδήλωσης Χρήστος Ευθυμίου, ενώ η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ Βέρα Πολυκάρπου τόνισε πως «ο λαός της Κύπρου έχει δικαίωμα οπως καθε άλλος λαός να ζήσει ειρηνικά στον τόπο του, όλοι μαζί, χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Στην αντίστοιχη κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων στην πλατεία Ινονού, η Τζισέ Ερντογά διάβασε το μήνυμα των συγκεντρωμένων προς τους Ελληνοκυπρίους, καλώντας τους: «Ας φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη να ακούσει ολόκληρος ο κόσμος, εμείς οι Κύπριοι θέλουμε ομοσπονδία. Αγαπητοί μας αδέλφια, στο παρελθόν μαζί ποτίσαμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα πόνου. Ελάτε όλοι μας, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θρησκεία και τη φυλή μας, να πρασινίσουμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα χαράς που θα φέρει η ειρήνη και να επανενώσουμε την Κύπρο μας, η οποία είναι η αγάπη όλων μας. Η ειρήνη δεν μπορεί να εμποδιστεί στην Κύπρο, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη θέλησή μας! Με όλη μας την καρδιά, Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία!».