Εκατομμύρια ενοικιαστές κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι εν μέσω πανδημίας, αφού δεν ανανεώθηκε το μορατόριουμ που προστάτευε από τις εξώσεις ● Διαμαρτυρίες ακόμη και από την «αριστερή» πτέρυγα των Δημοκρατικών για την ολιγωρία του Κογκρέσου και του Αμερικανού προέδρου

Σε ένα από τα μεγαλύτερα «φάουλ» της έως τώρα θητείας του υπέπεσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού -με τη συνενοχή του ελεγχόμενου από το Δημοκρατικό κόμμα Κογκρέσου- άφησε σκόπιμα να εκπνεύσει η προθεσμία για την προστασία εκατομμυρίων Αμερικανών από τις εξώσεις, μια «ασπίδα» για τους χρεοφειλέτες που, όπως και σε άλλα κράτη, είχε υψωθεί και στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού.

Με την άρση του μορατόριουμ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο: και όπως είναι φυσικό η αδράνεια αυτή του προέδρου και συνολικά των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών τούς φέρνει αντιμέτωπους τόσο με μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τους όσο και με την ολοένα και περισσότερο δυσαρεστημένη «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ασπεν και του Προγράμματος Προστασίας από τις Εξώσεις, πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πληρωμή του ενοικίου τους, εξαιτίας της COVID-19, με το συνολικό ποσό που οφείλεται στους ιδιοκτήτες να ξεπερνά πλέον τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών, τουλάχιστον επτά εκατομμύρια κινδυνεύουν με άμεση έξωση, εκ των οποίων τα 3,6 εντός των ερχόμενων 24ώρων!

Και, εντάξει, είναι κατανοητό πως το πανίσχυρο λόμπι των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από αυτό το μέτρο αντιτίθεται στο «μορατόριουμ» και ζητά όλο αυτό το διάστημα την άμεση άρση του, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εκ των μελών του δυσκολεύονται να παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρων και ασφαλιστικών πληρωμών, όσο δεν πληρώνονται τα νοίκια. Αλλο όμως αυτό, κι άλλο να αφήνεις, ως πρόεδρος, τόσα εκατομμύρια κόσμου εκτεθειμένα στην αστεγία!

Εμπλοκή στο Κογκρέσο

Το μόνο που έκανε ουσιαστικά ο Μπάιντεν για να αποτρέψει την καταστροφική αυτή εξέλιξη, ήταν να απευθύνει γραπτώς μια «ύστατη έκκληση» στο Κογκρέσο για την παράταση της απαγόρευσης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επικαλούμενος την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα.

Ομως, η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο, χωρίς καν να εξετάσει το θέμα της προστασίας των ενοικιαστών και οφειλετών, καθώς μια Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια μπλόκαρε το αίτημα για την παράτασή της έως τις 18 Οκτωβρίου. Και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα, παρά τη μεγάλη πλειοψηφία που απολαμβάνουν στην Κάτω Βουλή, αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι δεν διέθεταν «επαρκή στήριξη» (προφανώς λόγω των διαρροών από δικούς τους βουλευτές) για να θέσουν την πρόταση σε επίσημη ψηφοφορία, και έφυγαν ανενδοίαστοι για διακοπές! Οσο για τη Γερουσία, συνεδρίασε μεν το Σάββατο, αλλά προτίμησε να μη συζητήσει καν το θέμα…

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Θεωρητικά, ο Μπάιντεν έπρεπε εκείνη τη στιγμή να πάρει την κατάσταση πάνω του και να προχωρήσει στην παράταση με προεδρικό διάταγμα, ακόμη και χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου. Σε αυτή την περίπτωση, και με δεδομένη την εχθρική στάση των Ρεπουμπλικανών αλλά και τη διαχρονική δουλικότητα που επιδεικνύουν πολλοί Δημοκρατικοί «εθνοπατέρες» απέναντι στο λόμπι των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, η υπόθεση θα κατέληγε ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου, ως γνωστόν, υπερτερούν οι (υπερ-)συντηρητικοί δικαστές- και κατά την πρώτη εκδίκαση μιας σχετικής υπόθεσης, τον Ιούνιο, είχε πράγματι αποφανθεί (με σκορ 5-4) υπέρ των ιδιοκτητών, με την κρίσιμη ψήφο να πέφτει από τον γνωστό και μη εξαιρετέο εκλεκτό αρχιδικαστή του Τραμπ, τον Μπρετ Κάβανο.

Ακόμη όμως και αν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε το προεδρικό διάταγμα, ο Μπάιντεν θα μπορούσε τουλάχιστον να υποστηρίξει πως έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους Αμερικανούς και φυσικά να κερδίσει χρόνο ώστε να πιέσει τους… λομπίστες βουλευτές του να αλλάξουν γραμμή! Δεν το έπραξε και, όπως προαναφέραμε, οι αντιδράσεις είναι ήδη οξύτατες και το πολιτικό κόστος για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, εν όψει και των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του 2022, θα είναι μεγάλο.

Η Κόρι Μπους

Ηδη μια μαύρη βουλεύτρια των Δημοκρατικών από το Μιζούρι, η 45χρονη Κόρι Μπους, στην οποία προ εικοσαετίας, προτού να ασχοληθεί με την πολιτική, έγινε έξωση τρεις φορές, με αποτέλεσμα να ζει επί μήνες στο αυτοκίνητό της μαζί με τα δυο παιδιά της, πέρασε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την πρώτη της άγρυπνη νύχτα στα σκαλιά του Καπιτωλίου.

Δύο συνάδελφοί της και προβεβλημένα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η Ιλχάν Ομαρ και η Αγιάνα Πρίσλεϊ, πήγαν να της συμπαρασταθούν, ενώ δίπλα της βρέθηκε και η βουλεύτρια της Νέας Υόρκης, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που προχώρησε σε εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις για τον Μπάιντεν και τους… άφαντους συναδέλφους της. Το ίδιο έκαναν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλεύτρια Μαξίν Γουότερς.

Η Μπους δήλωσε πως δεν σκοπεύει να φύγει από το σημείο έως ότου βρεθεί κάποια λύση και πως τώρα ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει αρκετή στήριξη από τους συναδέλφους της, ώστε να πείσουν την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για το θέμα. Χλωμό….

Να πούμε εδώ ότι το προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας επιβλήθηκε τον Μάρτη του 2020, με απόφαση Τραμπ, και έκτοτε ανανεώθηκε επανειλημμένα με «αυτόματες» παρεμβάσεις από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Πρόληψης Ασθενειών (CDC).Το επιχείρημα δεν ήταν μόνον οικονομικό αλλά και υγειονομικό: τα CDC υποστήριξαν πως το μορατόριουμ ήταν απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού μέσω του συνωστισμού, στην περίπτωση που κατακλύζονταν τα καταφύγια από άστεγους ή αν κάποιοι αποφάσιζαν να φιλοξενήσουν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους. Τώρα, όμως, παρά το νέο κύμα της πανδημίας, φαίνεται πως το λόμπι υπερίσχυσε επί της λογικής και της αλληλεγγύης…

εφσυν