Κωστής Παπαϊωάννου: Δυο σκέψεις για το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών

Posted on 03 Οκτωβρίου, 2020, 8:22 μμ
1 sec

Ούτε ξεχνώ ούτε εθελοτυφλώ. Σταθμίζω όμως.
Δεν ξεχνώ τον κ. Σαμαρά να μιλά για λαθραίους και να τζογάρει στον εθνικισμό. Δεν ξεχνώ τον γενικό γραμματέα του Μπαλτάκο να παζαρεύει κρυφά με τον υπόδικο ναζιστάκο.
Δεν ξεχνώ ότι ο νυν πρωθυπουργός κυβερνάει με κορυφαίους ακροδεξιούς υπουργούς και στις «αντιφασιστικές» παρεμβάσεις του βρίσκει μόνη αιτία του ακροδεξιού φαινομένου τον λαϊκισμό.
Δεν ξεχνώ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η τότε Πρόεδρος της Βουλής ήθελε να ακυρωθούν κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες γιατί έλειπαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ. Μόνο συγγνώμη που δεν είπε να τους ζητήσουμε. Ούτε βουλευτές που συνταξίδευαν στις «εθνικές γραμμές των οριζόντων» με τους χρυσαυγίτες και σώπαιναν στις εθνικιστικές κορώνες των ΑΝΕΛ.
Δεν ξεχνώ ότι κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ έβλεπαν στοιχεία γνήσιου ακτιβισμού στη ΧΑ (όταν τους έμενε χρόνος από το κυνήγι οροθετικών).
Αυτά δεν τα ξεχνώ. Αλλά αντιλαμβάνομαι το πνεύμα και τη σκοπιμότητα μιας δημοσιογραφικής παρέμβασης πέντε μέρες πριν την ετυμηγορία. Και διακρίνω: άλλο οι βίαιοι νεοναζί, άλλο εκείνοι που δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να τους σταματήσουν, άλλο όσοι είπαν και έκαναν πράγματα που έδωσαν δύναμη στους νεοναζί. Ο καθένας τις ευθύνες του αλλά σαν τους νεοναζί κανένας.
Η ποινική καταδίκη έχει τεράστια σημασία. Το θυμόμαστε όταν ζυγίζουμε κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Αν το «συνταγματικό τόξο», έστω με βέλη τζούφια, έστω σαρακοφαγωμένο, έστω κι αν τρίζει από την αχρηστία, μπορεί κάτι να σημαδέψει και να το δουν εκείνοι που πρέπει το σημάδι σήμερα, ας το κάνει. Και το ότι το κάνει, έστω και σήμερα, κάτι σημαίνει για τις δυναμικές των πραγμάτων.
Η επίκληση του συνταγματικού τόξου ή ενός δημοκρατικού τείχους –έστω με μερικά τούβλα σαπάκια- δεν είναι πλυντήριο. Είναι στάθμιση. Και πάντως, μερικά πράγματα δεν ξεπλένονται με ένα πρωτοσέλιδο.
Και κάτι τελευταίο. Αν είναι καλή η απόφαση, ας μην αρχίσουμε να κρατάμε αντιφασιστόμετρα, ποιος δικαιούται να πανηγυρίζει και ποιος όχι γιατί δήθεν δε δούλεψε αρκετά. Θα έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε. Πάλι για την ακροδεξιά.

Από τον λογαριασμό στο Facebook Αντίφωνο Κωστής Παπαϊωάννου

* Ο Κ. Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός, πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών:

...