Δεσποτικό – Αντίπαρος: εκεί που αναστηλώνεται το ιερό του Απόλλωνα

Το δείπνο των υψηλών προσκεκλημένων παρουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γκραμπόφσκι, το οποίο διοργανώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού που τα τελευταία χρόνια ανασκάπτεται και αναστηλώνεται υποδειγματικά, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μαζί με το ερώτημα αν μπορεί ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής να διαχειρίζονται ως ιδιοκτήτες τα μνημεία πολιτισμού της χώρας. Γιατί αυτό συμβαίνει τελικά. Και το υπουργείο Πολιτισμού τι θέση παίρνει; Ποιος δίνει το δικαίωμα να στηθεί τραπέζι και γλεντάκι σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, όταν ακόμα και τσιγάρο απαγορεύεται να ανάψεις;

Η «μικρή Δήλος» όπως αποκαλείται το Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2000. Είναι τόπος ξεχωριστής σημασίας όπως αποδεικνύει το αρχαϊκό ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, αλλά και το πλήθος των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια κατά τις συστηματικές ανασκαφές, τις οποίες διενεργεί ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Γιάννος Κουράγιος. Το αρχαϊκό ιερό που υψώνεται πλέον στα οχτώ μέτρα μετά τις αναστηλωτικές εργασίες εντυπωσιάζει, ενώ τα έργα συνεχίζονται.

Υποβλήθηκε αίτημα στο ΚΑΣ; Ποιος έδωσε άδεια να στηθεί εκεί τραπέζι ; Προσκεκλημένοι -την περασμένη Κυριακή μαζί με το ζεύγος Μητσοτάκη- ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας και παραγωγός του Χόλιγουντ, Μπάρι Ντίλερ, και η γυναίκα του Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, σημαντική σχεδιάστρια μόδας, ο Τζεφ Μπέζος, ο Τομ Χάνκς και η γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον, μαζί με τον δημοσιογράφο του CNN, Αντερσον Κούπερ.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντήσει, «διαφορετικά παρανομεί» όπως αναφέρει.

«Εν μέσω μιας βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης και ενός νέου κύματος πανδημίας που είναι ante portas, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί με κάθε τρόπο να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν είναι μόνο η απουσία ενσυναίσθησης για όσα βιώνουν οι πολίτες της χώρας, είναι κυρίως η βίαιη αλλαγή της αισθητικής που κυριαρχεί στον δημόσιο χώρο. Η επιδεικτική ασέβεια προς την ιστορία και τα μνημεία του τόπου δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά, ιδίως όταν προέρχονται από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εκτός από εύλογα είναι και αμείλικτα. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ο “ανέμελος” κ. Μητσοτάκης και όλη η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρούν ότι η χώρα και οι αρχαιολογικοί της χώροι τούς ανήκουν προς πάσα χρήση, νόμιμη η μη.

Οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και πειστικές. Αραγε, από πότε οι αρχαιολογικοί χώροι προσφέρονται για ιδιωτικά δείπνα του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του με υψηλούς παρευρισκόμενους; Ποιος είναι ο ρόλος του ΥΠΠΟΑ σε αυτή την πρωτοφανή ιδιωτική εκδήλωση; Οφείλει να ενημερώσει αν είχε ζητηθεί και αν δόθηκε τελικά άδεια. Διαφορετικά είναι σαν να ξαναγυρνάμε στο 19ο αιώνα όπου ακόμα και στο εσωτερικό του Παρθενώνα γίνονταν δείπνα». Η βουλευτίνα ρωτάει: Ηταν σε γνώση του ΥΠΠΟΑ η διοργάνωση; Χορηγήθηκε άδεια από το ΚΑΣ; Ποια μέτρα λήφθηκαν ώστε να μην προκληθούν προσκόμματα στις συνεχιζόμενες αρχαιολογικές εργασίες; Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της εκδήλωσης και πώς εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες των συμμετεχόντων;

εφσυν