Αντί για 3,9 δισ., δίνουν 1,4 δισ. και παρακρατούν τα 2,5 δισ. ευρώ

Την πληρωμή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις ανακοίνωσε χτες ο Κυρικάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο στα 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της δαπάνης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, για την πληρωμή των αναδρομικών κυρίων, επικουρικών συντάξεων και δώρων φτάνει το 3,9 δισ. ευρώ. Με βάση λοιπόν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν δίνονται ούτε τα μισά. Επί της ουσίας «κουρεύονται» 2,5 δισ.

Η απόφαση της κυβέρνησης καλύπτει μεν όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές (και όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη), ωστόσο αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις, και όχι στα «δώρα» και στις επικουρικές.

Επίθεση Τσίπρα

Κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την υλοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του χτες στη Βουλή: “Λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση όμως δεν αφορά 1,4 δισ., αφορά 3,9 δισ. Έρχεστε τώρα και χειροκροτούμενος ανακοινώνετε κούρεμα σε αυτά που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα πάνω από 60%, από 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. Εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα μία απάντηση. Εννοείτε πράγματι κούρεμα ή κάτι άλλο;”.

Έφη Αχτσιόγλου: Κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι “κουρεύει” τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η ίδια προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα».

«Μάλιστα, ο κ. πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις», επεσήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων».