Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η λήψη περισσότερων και αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βελτίωση.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

«Κόκκινες» ζώνες Αττική και Θεσσαλονίκη
Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη 264 κρούσματα στη χώρα μας είναι προφανές πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην Αττική διαπιστώθηκαν πάνω από 90 περιστατικά της νόσου Covid-19, ενώ απασχολεί πολύ και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη με τις μολύνσεις να υπερβαίνουν τις 50. Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε και φτάνει τους 31. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Επτά (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν άλλοι δύο τις τελευταίες 24 ώρες. Από τους θανόντες, οι 84 (35.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβληματισμός για τον δείκτη R0- Ξεπέρασε το 1
Την ίδια ώρα η υπέρβαση του ορίου του 1, όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητα του κοροναϊου, R είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους επιστήμονες.

Μιλώντας γι΄αυτό, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

«Τα κρούσματα δεν είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται»
Τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Πάντως παρ΄όλο που μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι αρνητικά, οι ειδικοί περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα και αν τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Πληροφορίες: in.gr