Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

«Από το συνολικό ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη με την μορφή επιδοτήσεων και 250 θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ως δάνεια, σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές. Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια , η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρότασης», αναφέρει το Bloomberg.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ανακοινωθούν το απίγευμα και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ γιατί πολιτικά θα κριθεί η συνοχή της και οικονομικά η επιβίωση κυρίως των χωρών του νότου.

Αντιδράσεις για τις επιχορηγήσεις διατυπώνουν πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, ωστόσο η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τις τελευταίες βδομάδες είναι καίριας σημασίας από πολιτικής πλευράς, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στον κοινοτικό νότο.

Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο ηγετών θα είναι δύσκολες, ωστόσο όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ. Παπαδημούλης: Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν-Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου θα κρίνει αν «το ποτήρι είναι μισοάδειο η μισογεμάτο»