Οκομαντάντε Τζιλμπέρτο Μαλβεστούτο, ο θρυλικός παρτιζάνος της ταξιαρχίας Maiella συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες εκατό χρόνια ζωής.

Και δεν θα μπορούσε να γιορτάσει παρά μόνο τραγουδώντας το Bella Ciao. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στον οίκο ευγηρίας όπου ζει τα τελευταία χρόνια ήταν συγκινητικές.

Με τη συνοδεία οργάνων πήγαν στον οίκο ευγηρίας και αφού του είπαν το τραγούδι των γενεθλίων, ήρθε η σειρά του Bella Ciao.
Ο κομαντάντε Τζιλμπέρτο Μαλβεστούτο, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, τραγουδούσε και χτυπούσε παλαμάκια.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον κομαντάντε Μαλβεστούτο που ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό του Μουσολίνι, πέταξε τη στολή και βγήκε στην παρανομία.

Ο παρτιζάνος εντάχθηκε στις γραμμές της ταξιαρχίας Maiella συμμετείχε σε πολλές μάχες στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της περιοχής, καθώς η μονάδα του ήταν μια από τις πρώτες που μπήκαν στην Μπολόνια στις 21 Απρίλη 1945.

Λίγες ημέρες μετά, στις 25 Απριλίου, απελευθερώθηκαν το Μιλάνο και το Τορίνο και η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε ως εθνική γιορτή για τους Ιταλούς.

Είναι η επέτειος απελευθέρωσης της χώρας που συμβολίζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής από την ναζιστική Γερμανία και της φασιστικής περιόδου.

Η ΑΥΓΗ