“Κλάταρε”… το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λόγω τεστ κορονοϊού

Posted on 02 Σεπτεμβρίου, 2020, 6:29 μμ
7 secs

Σοβαρή εμπλοκή με τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά για τον κορονοϊό, φαίνεται ότι προκύπτει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Συγκεκριμένα, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, που αποκαλύπτει το «ethnos.gr», στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ), το ΕΚΕΑ ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ, καθώς όπως σημειώνει: «από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Σε μια χρονική συγκυρία κατά τη οποία παρουσιάζεται σημαντική εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία–, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό εκφράζει λοιπόν την αδυναμία του να συνεχίζει τη διενέργεια ελέγχων.

Το ΕΚΕΑ είναι το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορονοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα. Αποδέκτες της σχετικής επιστολής είναι οι βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ), ο οποίες ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, καθώς και της Κρήτης.

Μάλιστα όπως φαίνεται το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς. Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ήταν σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων μόνο της Αθήνας.

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Η ΕΙΝΑΠ καλεί για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, αλλά και για δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Η ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΙΝΑΠ

“Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9ου) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορωνοιού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Που θα γίνονται τα test;
Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;
Δεν θα γίνονται καθόλου;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.
• Τώρα ανάπτυξη Π.Φ.Υ.
• Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ
• Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων
• Δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Πότε περιμένουν να το κάνουν; Όταν φουντώσει κι΄άλλο η πανδημία; Έχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;

Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Ανδρέας Ξανθός: Η ανικανότητα …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Δήλωση Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναστολή διενέργειας διαγνωστικών τεστ από το ΕΚΕΑ:

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα,  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση  ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»! Δηλαδή, μας λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που  αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!  Είναι προφανές ότι  δεν μπορούν, η  Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testingγια τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα . Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία.

...