Κινητοποίηση εικαστικών καλλιτεχνών έξω από το ΣτΕ

Posted on 27 Αυγούστου, 2020, 3:43 μμ
0 secs

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κατέθεσε αίτηση αναστολής της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας αλλά και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονα ανάλογη προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. 

Οι Πρόεδροι τόσο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών όσο και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, παρέστησαν σήμερα 27/8/2020 στην κατάθεση των φακέλων στην Εισηγήτρια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εικαστικών καλλιτεχνών έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας, στις 11.00 πμ. Με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2338/15 Ιουνίου 2020 /ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ όπου ορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου και το Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ολοκληρωτικά το μάθημα των Εικαστικών, του Ελεύθερου σχεδίου και της Μουσικής από τα Λύκεια, παρόλο που τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των τεχνών στο Λύκειο, στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί τον εξετασεοκεντρικό προσανατολισμό του σχολείου, της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που στοχεύει σε ένα στείρο σχολείο που απλά θα είναι ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός εκμεταλλεύσιμου φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης:

Βάζει τεράστια ταξικά εμπόδια στη μόρφωση όλων εκείνων των μαθητών που προσανατολίζονται σε σχετικές με την τέχνη σπουδές (Σχολές Καλών Τεχνών, Σχολές Γραφιστικής, Διακόσμησης, Αρχιτεκτονικής, Πολυμέσων και γενικότερα όλων των τεχνών). Τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι μαθητές καλούνται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία δεν θα έχουν διδαχτεί, με αποτέλεσμα να σπουδάζουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Κερδίζει η παραπαιδεία και η ιδιωτική εκπαίδευση.

Οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης.Στερεί από τους μαθητές την απαραίτητη, την αναγκαία εκπαίδευση, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την αισθητική τους καλλιέργεια, την ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας, την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της πνευματικής και συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ έχει ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για το θέμα, χωρίς ως τώρα ανταπόκριση.

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Η Πρόεδρος

Εύα Μελά

Η Γενική Γραμματέας

Κατερίνα Χατζή

...