ΚΕΕΡΦΑ για Μόρια: Άμεση εκκένωση και μεταφορά όλων των προσφύγων ΤΩΡΑ στην ενδοχώρα

Posted on September 09, 2020, 9:32 am
0 secs

Η ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ σε ανακοίνωσή της για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας αναφέρει:

Άμεση εκκένωση και μεταφορά όλων των προσφύγων ΤΩΡΑ στην ενδοχώρα μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, γυναικών και παιδιών, που έτρεχαν μέσα σε πανικό να ξεφύγουν από τις φλόγες. Την ευθύνη για την αθλιότητα στο ΚΥΤ της Μόρια που οδήγησε στην πυρκαγιά την έχει η ίδια η κυβέρνηση και ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Επί μήνες άφηναν, χιλιάδες πρόσφυγες έκθετους στην πανδημία, με απίστευτο συνωστισμό, με διαβίωση μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, μέσα σε σκηνές, χωρίς να μπορούν να έχουν επαρκές νερό και είδη υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ενημέρωση για την πανδημία.

Αντίθετα, η καταστολή, ο ακραίος ρατσισμός και η ανακοίνωση της μετατροπής της δομής σε κλειστή από τον Μηταράκη, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένοιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.

Η απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των προσφύγων πρέπει να πάρει τέλος εδώ και τώρα. Αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατα των προσφύγων με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.

Οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί των καμπ, με κατασταλτικά μέτρα δεν απαντάνε στο βασικό πρόβλημα που είναι ο συνωστισμός στις δομές αυτές. Η εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων στις πόλεις και τις γειτονιές είναι η μόνη λύση. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια δολοφονική ρατσιστική πολιτική εξόντωσης που ξεκινάει από τους φράχτες και τις παράνομες απωθήσεις βαρκών στη θάλασσα, συνεχίζει με εγκλωβισμό στα νησιά και σε κέντρα κράτησης και τώρα σε καιρό πανδημίας επιβάλλει μέτρα καταστολής με κλειστές δομές αντί για υγειονομική στήριξη των προσφύγων. Ακόμη και η μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων έχουν πάρει άσυλο γίνεται με όρους πετάγματος στο δρόμο που καταλήγουν στην Πλατεία Βικτώριας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση που αφήνει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τη συγκοινωνία, τα γηροκομεία έκθετα στη πανδημία καθώς επιλέγει να διασώζει τα κέρδη επιχειρήσεων τουρισμού αντι τις ζωές των ανθρώπων, είναι η ίδια που παίζει το χαρτί το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει από την οργή όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων. Θέλουμε την στήριξη των σχολείων, των νοσοκομείων και όχι ρατσιστικά κυνηγητά των προσφύγων.

Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ΚΥΤ της Μόρια και όλων των σκηνών και παραπηγμάτων που βρίσκονται στα πέριξ και την άμεση μεταφορά όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα, με άμεση ναύλωση καραβιών και ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων από το κράτος.

...