«Όχι άλλα εμπόδια στο δικαίωμά μας για μόρφωση και μια καλύτερη ζωή», λένε οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων – Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία Φίλη

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν μαθητές Εσπερινών Λυκείων της Αττικής ενάντια στη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που κλείνει την πόρτα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με συνθήματα όπως «όχι άλλα εμπόδια στο δικαίωμά μας για μόρφωση και μια καλύτερη ζωή» και «κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά», οι μαθητές εναντιώθηκαν στην ΕΒΕ και ζήτησαν κατάργηση του μέτρου και ισότιμη πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Το «παρόν» στην κινητοποίηση έδωσε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

, “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ”. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΠΑΡΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ, INDEPENDENTNEWS

Κλείνουν την «πόρτα» των ΑΕΙ στους μαθητές των Εσπερινών

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών (μαθητών των εσπερινών λυκείων) με τους μη εργαζόμενους μαθητές (μαθητές ημερησίων λυκείων), με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εισαγωγή των υποψηφίων από τα εσπερινά στα πανεπιστήμια καθώς θα είναι αδύνατον, λόγω της εργασίας τους, να μπορέσουν να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο για διάβασμα ή για να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διεκδικούν θέσεις, που προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτούς, με ποσοστό μόλις 1%, των θέσεων που προορίζονται για τους μαθητές των Ημερησίων, καθώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης των μαθητών αυτών, είχε θεσπίσει διατάξεις, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Εκτός από τους χιλιάδες μαθητές των πρωινών ΓΕΛ, που θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Τμήμα (περίπου 30% λένε οι υπολογισμοί), η πόρτα κλείνει οριστικά για τους μαθητές των Εσπερινών» αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά, τονίζοντας ότι με τη νέα ρύθμιση θα «πρέπει να πετύχουν βαθμούς ανάλογους με αυτούς των μαθητών των ημερήσιων σχολείων, κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο, τη στιγμή που, ούτε τις ίδιες ώρες μπορούν να αφιερώσουν-λόγω εργασίας-στη μελέτη, ούτε φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν».

«Μας στερούν το όνειρο, το δικαίωμα στη μόρφωση»

, “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ”. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΠΑΡΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ, INDEPENDENTNEWS

Με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής «η Εσπερινή εκπαίδευση διώκεται, αφανίζεται και εξοβελίζεται επί της ουσίας η δεύτερη ευκαιρία στη δια βίου μάθηση». Αυτό υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι μαθητές των εσπερινών σχολείων, στο κάλεσμά τους στη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. 

«Το νομοσχέδιο, αγνοεί πλήρως το λόγο και τον ρόλο ύπαρξης των Εσπερινών Λυκείων» υπογραμμίζουν, προσθέτοντας πως το υπουργείο Παιδείας «επέλεξε να στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα μας στη μόρφωση»

Σε άλλη επιστολή διαμαρτυρίας οι μαθητές αναφέρουν: «Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την εξαίρεσή μας από την ενιαία ΕΒΕ, στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας ( Αρ. πρωτ. 24923 ) προς το υπουργείο στις 3/3/2021, για την οποία δεν λάβαμε καμία ανταπόκριση. Με επανειλημμένες κρούσεις και πιέσεις που ασκήσαμε, ώστε να λάβουμε κάποια απάντηση, η μόνη ανεπίσημη που πήραμε, ήταν ότι, επικαλούμενοι την ισονομία μεταξύ Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων, η ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι το βασικό σκεπτικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλο το νομοσχέδιο και δεν γίνονται εξαιρέσεις».

«Δεν γίνονται εξαιρέσεις για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι ενήλικες, σκληρά εργαζόμενοι, γονείς. Άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και συνάμα να μορφωθούν, ώστε να έχουν ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν γίνονται εξαιρέσεις για εμάς, διότι για το υπουργείο παιδείας, είμαστε ενός κατώτερου Θεού παιδιά» αναφέρουν, διερωτώμενοι αν τελικά «το 1% των μαθητών που εισέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την έχει υποβαθμίσει»;

Alfavita.gr