Πώς καλύπτεται η εξόφθαλμη κυβερνητική αποτυχία; Στόχος μιας επιτυχημένης επικοινωνιακής τακτικής είναι να μετατρέπει την αποτυχία σε επιτυχία και αν αυτό δεν είναι εφικτό -γιατί μια δόση αληθοφάνειας είναι απαραίτητη-, θα πρέπει να φανεί ως ένα αναπόφευκτο κακό, για το οποίο η κυβέρνηση δεν ευθύνεται.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, το λοκντάουν έπεσε πάνω μας ως «κεραυνός εν αιθρία». Μια θεομηνία που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Όταν έχασαν τον έλεγχο, για να το αιτιολογήσουν άρχισαν να μιλούν για την «εκθετική αύξηση» σαν μια αναπάντεχη συμφορά. Τι και αν δεν πήραν μέτρα όταν έπρεπε και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επελαύνει σε όλη την Ευρώπη;

Με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα, το λοκντάουν παρουσιάζεται ως «μια θαρραλέα απόφαση». Η κυβέρνηση έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επιδίδεται σε τακτικισμούς δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Άφησε εντελώς απροετοίμαστη τη χώρα, αλλά με θρασύτητα αυτοχειροκροτείται.

Ο πρωθυπουργός για τρίτη φορά δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσβάλλοντας κατάφωρα τον θεσμό προτιμά να διαφύγει, με μια επίφαση δημοκρατικότητας, σε μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών. Δεν χρειάζεται να απαντήσει, λέει ο Σ. Πέτσας, γιατί η ερώτηση για τα ΜΜΜ είναι πλέον «ανεπίκαιρη».

Είναι ανεπίκαιρο να βρεθεί ο πρωθυπουργός προ των ευθυνών του γιατί δεν έπραξε ούτε το ελάχιστο. Άλλωστε η απάντηση είναι η ίδια πάντα και ξεδιάντροπα την ομολογούν: Οι πολίτες φταίνε, όχι το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, ούτε οι συνωστισμοί στα ΜΜΜ, ούτε η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Άλλωστε τι να κάνει ο πρωθυπουργός, «να γεννήσει λεωφορεία»;

Ποιος θα φταίει για την κατάρρευση της οικονομίας, την ύφεση, την ανεργία; Όχι η κυβέρνηση και οι επιλογές της, και ας οδηγούν τον κόσμο στην απόγνωση καλώντας τον να ζήσει με 611 ευρώ. Θα φταίει ο κορωνοϊός, η αντιπολίτευση που ασκεί κριτική και οι επιστήμονες που δεν βρήκαν το εμβόλιο ακόμα.

Ο Μητσοτάκης αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα ζητήματα, γιατί θα αποκαλυφθεί η αδυναμία του στη διαχείρισή τους. Επιλέγει να μην εκτεθεί στη βάσανο της κριτικής σε μια απευθείας αντιπαράθεση, γιατί θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά ότι είναι ένας πρίγκηπας γυμνός. Αν δεν ήταν θρασύς, θα ήταν για λύπηση.

 

Πηγή: ΑΥΓΗ