Στο επιτελικό σχέδιο διαγραφής τής Μεταπολίτευσης και των προοδευτικών κατακτήσεών της αναφορικά με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση.

Η νεοσυντηρητική Δεξιά που εκφράζει η κυβέρνηση, δεμένη στο άροτρο της Ακροδεξιάς, έχει δύο παράλληλους στόχους: α) την πλήρη αποδυνάμωση της δημόσιας Παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής και β) την κατάργηση των δικαιωμάτων που είχαν με αγώνες κατακτηθεί στη Μεταπολίτευση. Με τον τρόπο αυτό θεωρεί πως θα εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία στο ιδεολογικό επίπεδο, στο οποίο θεωρούσε, όπως λένε ακροδεξιοί υπουργοί, ότι κυριαρχούσε δήθεν η Αριστερά.

Στο πλαίσιο αυτών των δύο παράλληλων στόχων και εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση, αφού πρώτα κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, προχώρησε στην εγκαθίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, στη δημιουργία εύκολης λείας για την παραπαιδεία και τα κολέγια με τον περιορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ με τη βάση του 10, την Τράπεζα Θεμάτων, την αναγνώριση ισάξιων επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ιδιωτικά, ξεκινώντας από μηχανικούς και οικονομολόγους.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στην απορρύθμιση της δημόσιας Παιδείας είναι ότι, αντί για καθηγητές, προσλαμβάνουν με διαδικασίες εξπρές 1.000 ειδικούς φρουρούς για να αστυνομεύουν τα ΑΕΙ, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η εικόνα των δύο υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου είναι ενδεικτική του αντιφατικού μοντέλου διοίκησης που υποδηλώνει την επίβλεψη της ΕΛ.ΑΣ. και στον χώρο της Παιδείας, εκεί όπου δεν θα έπρεπε να έχει κανέναν απολύτως λόγο, θυμίζοντας μαύρες εποχές.

Η αποσάθρωση της δημόσιας Παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής μέσα στην οικονομική δυσπραγία της πανδημίας καταδικάζει σε αποκλεισμό από τη γνώση και την επαγγελματική ανέλιξη χιλιάδες παιδιά τής εργατικής και της μεσαίας τάξης. Η εφαρμογή του δόγματος «του ψυκτικού» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πλήρη εξέλιξη.

 

Πηγή: ΑΥΓΗ