Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Το ΕΛΑΜ και οι πολιτικές & κοινωνικές προεκτάσεις για την Κύπρο

Posted on 16 Οκτωβρίου, 2020, 2:08 μμ
2 secs

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έχει πλέον θεωρηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς ως ένα ορόσημο της πάλης ενάντια στην ακροδεξιά απειλή που χαρακτηρίζει πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής ως μιας ναζιστικής οργάνωσης, με τη φυσιογνωμία ενός «κόμματος-πολιτοφυλακής» κατά Ντιβερζέ και οι εγκληματικές ενέργειες στις οποίες ενεπλάκη, κατέστησαν τη δίκη ένα γεγονός υψηλής δημοκρατικής σημασίας.

Στην επόμενη μέρα μετά την καταδίκη το ερώτημα που τίθεται άμεσα και επιτακτικά είναι το πώς θα αποτρέψουμε στο μέλλον την ανάκαμψη ενός τέτοιου φαινομένου και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξή του. Είναι σαφές, δε, ότι τέτοιου είδους ερωτήματα δεν αφορούν αποκλειστικά στην ελληνική περίπτωση, αλλά απασχολούν τα κινήματα ενάντια στην ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές ομάδες και σε άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ φιλοξενεί επτά σύντομα σχόλια κοινωνικών επιστημόνων και ακτιβιστών/-στριών από την Κύπρο, υπό την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργου Χαραλάμπους, στα οποία σχολιάζεται η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε συνάφεια με την πολιτική παρουσία του ΕΛΑΜ, του «αδελφού» κόμματος της πρώτης στην Κύπρο.

Πώς θα επιδράσει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην πολιτική παρουσία του ΕΛΑΜ; Ποια διδάγματα από το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να αξιοποιήσει το αντιφασιστικό κίνημα της Κύπρου;

 

Κατεβάστε το pdf της δημοσίευσης

...