Συνεχίζονται σήμερα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί.

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Κανένα ελαφρυντικό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένα για ένταξη

Με μια τοποθέτηση η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών με το σκεπτικό ότι εφόσον το δικαστήριο πλέον έκρινε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση η οποία πλήττει τη δημόσια τάξη και το δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να απορριφθούν.

Παρ’ όλα αυτά πρότεινε να αναγνωριστεί μόνο στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Κουκούτση, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων στο πλαίσιο της οργάνωσης (187/6) που το είχαν προτείνει οι συνήγοροί τους με το σκεπτικό ότι ναι μεν ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση, όμως δεν είχαν πράξει κακουργήματα.

Έπειτα, συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί στους εντολείς τους το ελαφρυντικό αυτό. Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτό τελικά τα ελαφρυντικό αυτό μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη και όχι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά όχι για συγκεκριμένη πράξη.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχουν καταδικαστεί οι Ν. Μιχαλολιάκος (ως αρχηγός), Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Χρ. Παππάς, Γ. Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος και Αρτ. Ματθαιόπουλος.