Καμία δέσμευση από τον Υφυπουργό Υγείας, θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι πολίτες τα τεστ για τον κορονοϊό

Posted on May 20, 2020, 1:01 pm
8 secs

Δεν δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Υγείας  Βασίλης Κοντοζαμάνης για συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ για τον Covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Α. Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί …αν χρειαστεί. Έτσι το τοπίο στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον διαγνωστικό έλεγχο της πανδημίας θα εξακολουθήσει να είναι αρρύθμιστο και ασύδοτο και το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να επιτρέπει την προκλητική οικονομική εκμετάλλευση ασθενών,  που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι δεν γίνεται να μη συνταγογραφείται (μέσω του e-dapy)  και να μην αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ η συγκεκριμένη εξέταση. Όπως δεν γίνεται να μην αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν τα τεστ επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διευρυνθούν οι διαγνωστικοί  έλεγχοι  στη νέα φάση, για να εμποδιστεί η προκλητή ζήτηση και η αισχροκέρδεια και για να μην επιτραπεί στο  «αόρατο χέρι της αγοράς» να τα ρυθμίζει όλα. Αν συνεχιστεί η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, θα γίνει πάρτι στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε κυκλοφορία  τα τεστ αντισωμάτων, δήλωσε ο κ. Ξανθός. Επισήμανε, τέλος, ότι τα διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2 , όπως και τα εμβόλια και τα φάρμακα που θα προκύψουν στο μέλλον, είναι δημόσια αγαθά και οφείλει η κυβέρνηση  να διασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση όσων εκ  των πολιτών έχουν ιατρική ένδειξη  σ’ αυτά.

...