Νικητής… κανονικά και με τον νόμο αναδείχθηκε, ενάμιση μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές του Περού, ο αριστερός δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο, καθώς το Ανώτατο Εκλογοδικείο έληξε μια και καλή το δράμα που είχε προκαλέσει η ακροδεξιά αντίπαλός του, Κέικο Φουχιμόρι, που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα. ● Βία, απειλές και ναζιστικοί χαιρετισμοί από τους υποστηρικτές της.

Ενάμιση μήνα μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το Ανώτατο Εκλογοδικείο του Περού (JNE) ανακήρυξε τον αριστερό δάσκαλο και συνδικαλιστή Πέδρο Καστίγιο πρόεδρο της χώρας, αξίωμα που θα αναλάβει στις 28 Ιουλίου. Μια ιστορική νίκη των αποκλεισμένων και όλων όσοι οραματίζονται να αλλάξουν το ακραίο οικονομικό μοντέλο που εδώ και δεκαετίες βαθαίνει την ανισότητα και τη φτώχεια. Η ακροδεξιά αντίπαλός του, Κέικο Φουχιμόρι, δηλώνει μεν πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, αλλά, αμετανόητη, καλεί σε επαγρύπνηση και κινητοποιεί ακροδεξιές ομάδες για να επιβάλουν «το δίκαιο των πατριωτών» στους δρόμους.

Αμέσως μετά την (ψηφιακή) ανακοίνωση της νίκης του, ο Καστίγιο, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπαλουάρτε, απευθύνθηκε σε πλήθος οπαδών του που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του κόμματός του και ευχαρίστησε τους συμπολίτες του, «συντρόφους και αδελφούς ιθαγενείς και άντρες και γυναίκες του βαθιού Περού», από όπου κατάγεται κι ο ίδιος, κάνοντας έκκληση για ενότητα. Ζήτησε μάλιστα από την αντίπαλό του, Κέικο Φουχιμόρι, «να μην εγείρουμε άλλους φραγμούς σε αυτή την πορεία, να μη θέσουμε άλλα εμπόδια για να προχωρήσει αυτή η χώρα».

Μιλώντας για θυσίες και προσπάθειες όλου του λαού, για «να κάνουμε ένα Περού πιο δίκαιο, πιο αξιοπρεπές», υποσχέθηκε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κλέψουν από τον λαό ούτε μια δεκάρα. Θα αγωνιστούμε κατά της διαφθοράς και των μεγάλων δεινών της χώρας». Ενδεικτικές δεσμεύσεις για τις πολλές αλλαγές που οραματίζεται, με πρώτη την κατάργηση του νεοφιλελεύθερου Συντάγματος που προέκυψε μετά το πραξικόπημα του Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Στόχος τους η απονομιμοποίηση

Χρειάστηκαν 45 ημέρες, δεκάδες επανακαταμετρήσεις και η απόρριψη περισσότερων από 1.000 ενστάσεων που κατέθεσε το κόμμα της Φουχιμόρι, για να επιβεβαιώσει το Ανώτατο Εκλογοδικείο (JNE) το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου: νίκη του 51χρονου Πέδρο Καστίγιο με 50,12% και κάπου 44.000 ψήφους περισσότερες από την κόρη του πρώην δικτάτορα του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που κατέκτησε το 49,87%.

Για αυτές τις αβάσιμες συστηματικές καταγγελίες και την τακτική παρακώλυσης, η Εισαγγελία διερευνά πλέον τη Φουχιμόρι για ψευδείς δηλώσεις και παραβιάσεις του δικαιώματος στην ψήφο. Και, ενώ δήλωσε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, παίζει πλέον το χαρτί της απονομιμοποίησης και της αποσταθεροποίησης. Επιμένοντας στα περί νοθείας, χαρακτήρισε «παράνομη» την ανακήρυξη της νίκης του Καστίγιο και κάλεσε τους οπαδούς της να εγκαινιάσουν μια νέα φάση κινητοποιήσεων εναντίον του.

Παρά τις δηλώσεις για ειρηνικές διαμαρτυρίες, η Ακροδεξιά, συσπειρωμένη γύρω από την Κέικο Φουχιμόρι, κλιμακώνει την όξυνση, περνώντας από τη λεκτική στη βία στους δρόμους. Την περασμένη εβδομάδα, ακροδεξιές ομάδες οπαδών της, κραδαίνοντας ρόπαλα, επιχείρησαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο. Στην πορεία τους, προκάλεσαν ζημιές στα καταστήματα της περιοχής, επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων αλλά και κατά των αυτοκινήτων δύο υπουργών της απερχόμενης (υπηρεσιακής) κυβέρνησης.

Ακροδεξιές ομάδες και ναζιστικοί χαιρετισμοί

Ανάμεσα στις οργανώσεις που πρωτοστατούν σε αυτές τις βίαιες εκδηλώσεις είναι η αποκαλούμενη «Αντίσταση». Γεννήθηκε το 2018, ως ομάδα «δυναμικής υποστήριξης» του νεοφασίστα πολιτικού και αποτυχημένου προεδρικού υποψήφιου Ραφαέλ Λόπες Αγιάλα. Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών, πρόσφεραν τη στήριξή τους στη Φουχιμόρι, επισφραγίζοντας τη συμμαχία των δύο ακροδεξιών.

Τα μέλη της οργανώνουν συγκεντρώσεις μπροστά από σπίτια πολιτικών, δικαστών, αξιωματούχων ή στις έδρες θεσμών, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κοινοβούλιο, ακόμη και ΜΜΕ, και, με την κλιμάκωση των «επιχειρήσεών» τους, η οργάνωση έχει καταλήξει σε ένα είδος ομάδας κρούσης της Ακροδεξιάς. Τα μέλη της, με κεντρικό σύνθημα το μουσολινικό «Θεός, πατρίδα και οικογένεια», αναρτούν στα κοινωνικά μέσα φωτογραφίες όπου χαιρετούν ναζιστικά, ενώ επιτίθενται, εκφοβίζουν, τρομοκρατούν και μιμούνται την αμερικανική Ακροδεξιά, ευελπιστώντας να υλοποιήσουν μια τροπική εκδοχή της επίθεσης κατά του Καπιτώλιου (και της δημοκρατίας) των οπαδών του Τραμπ.

Μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ένας από τους ιδρυτές τους, ο Μουνίκο Γκονσάλες, ξεκαθάρισε πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. «Οι πορείες για να αποτρέψουμε να πέσει η χώρα στα χέρια του κομμουνισμού θα συνεχιστούν… Οχι Φρανσίσκο Σαγάστι, δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τα όρια», τούιταρε απαντώντας στον μεταβατικό πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε για τα τελευταία έκτροπα πως «όσα συνέβησαν ξεπέρασαν τα όρια. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Πλάι τους κινητοποιούνται κι άλλες ακραίες ομάδες, όπως οι «Μαχητές», που επίσης υποδαυλίζουν τη βία και οργανώνουν καμπάνιες συκοφάντησης και εκφοβισμού. Εγιναν πέρσι γνωστοί με τις διαδηλώσεις τους υπέρ της απελευθέρωσης της Κέικο Φουχιμόρι, που είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο του ξεπλύματος χρήματος. Ηγέτης τους είναι ο Ρόχερ Αγιάτσι Σόρια, πρώην καθηγητής, που σε βίντεο εμφανίζεται να καίει κόκκινες σημαίες και να υποδαυλίζει τη βία με πύρινες ομιλίες. Οπως έγινε στις αρχές Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε πως με την ομάδα του «θα βγούμε στον δρόμο να πιάσουμε κομμουνιστές, θα βγούμε να τους σπάσουμε στο ξύλο, γιατί αυτό θέλουν».

Δεν είναι οι μόνες που υψώνουν το λάβαρο της νοθείας και της κομμουνιστικής απειλής και απαντούν με βία και ξύλο. Πλάι τους και οι «Πατριώτες του Περού», που υιοθέτησαν τη σημαία με τα σύμβολα της ισπανικής αποικιοκρατίας και διαδηλώνουν φωνάζοντας «Ηρθαμε, τρομοκράτες (κομμουνιστές), να σας σαρώσουμε, να σας γ….σουμε, να σας δούμε στον τάφο σας, να πετάξουμε τα έντερά σας στα σκυλιά μας».

«Η ρητορική του μίσους οξύνθηκε στην προεκλογική εκστρατεία οδηγώντας σε μεγαλύτερο φανατισμό και, αν σε αυτό προστεθούν τα υψηλά επίπεδα ρατσισμού αλλά και ταξικής αντιπαράθεσης που απαντώνται στη χώρα, αυξάνουν οι πιθανότητες όξυνσης της επιθετικότητας», εκτιμά η καθηγήτρια του Καθολικού Πανεπιστημίου του Περού, Πάουλα Τάβαρα, «Τώρα, αυτές οι οργανώσεις που θεωρούσαμε ως μικρές ομάδες οργισμένων, θα ενισχυθούν σε χώρους που πριν δεν είχαν και παρουσία. Οπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει με την Ακροδεξιά στην Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ».

εφσυν