07.05.2021

 

Η ιστορία τους αρχίζει στο Μπουένος Αϊρες το 1931 με φιλιά στους αιθέρες και με μια επιστολή σαράντα σελίδων.

Ηταν ένας έρωτας που οδήγησε σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα μυθοπλασίας του 20ού αιώνα, τον «Μικρό πρίγκιπα», (με 2 εκατομμύρια πωλήσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο) και άφησε μια πικρή σύγκρουση μεταξύ των κληρονόμων, ωστόσο ένα νέο βιβλίο με τις ερωτικές επιστολές του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί δείχνει πως επήλθε επιτέλους η συμφιλίωση.

Χθες κυκλοφόρησε από τον «Γκαλιμάρ» η έκδοση με περισσότερες από 160 επιστολές (άγνωστες στην πλειονότητά τους) και τηλεγραφήματα του Γάλλου συγγραφέα και αεροπόρου προς τη σύζυγό του Κονσουέλο, μαζί με δεκάδες σκίτσα, φωτογραφίες και αναμνηστικά. Εκείνη ήταν το τριαντάφυλλό του, όπως επισημαίνει ο βιογράφος τους Αλέν Βιρκοντελέ που περιγράφει τη θυελλώδη σχέση τους («Ο Μικρός Πρίγκιπας και το ρόδο του», εκδ. Πατάκη).

Οταν γνωρίστηκαν το 1931 ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί ήταν διευθυντής της Αeroposta Αrgentina. «Λιγομίλητος και παράτολμος, ένας τυχοδιώκτης κι ένα αιώνιο παιδί. Η Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ, δυο φορές χήρα στα είκοσι επτά της χρόνια, γεννημένη στο Σαλβαδόρ, είναι μια γυναίκα γοητευτική, ηφαιστειώδης και αισθησιακή. Η ιστορία τους αρχίζει στο Μπουένος Αϊρες, με φιλιά στους αιθέρες και με μια επιστολή σαράντα σελίδων.

Ιδιόρρυθμοι, παρορμητικοί και μποέμ και οι δυο, ρίχνονται σ’ ένα αδιάκοπο ταξίδι και πάντα από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Πολύ γρήγορα όμως την παραφορά του πρώτου καιρού θα τη διαδεχτούν απανωτές ρήξεις. Οι αιώνιοι εραστές χωρίζουν τις παραμονές του πολέμου. Η Κονσουέλο ξαναβρίσκει τον άντρα της το 1942 στη Νέα Υόρκη. Ζουν σ’ ένα μεγάλο ξύλινο σπίτι, εκείνη τον προσέχει όσο αυτός γράφει τον “Μικρό Πρίγκιπα”. Ο Σεντ-Εξιπερί δίνει στο τριαντάφυλλο τα χαρακτηριστικά της».

«Σ’ ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που υπήρξες γυναίκα μου» της γράφει ο ήρωας πολέμου που χάθηκε με το αεροπλάνο του ανοιχτά της Κορσικής, κυνηγώντας γερμανικά καταδιωκτικά, τον Ιούλιο του 1944. «Και αν σκοτωθώ, θα έχω κάποιον να περιμένω στην αιωνιότητα»…

Η αριστοκρατική οικογένεια του Γάλλου συγγραφέα ποτέ δεν αποδέχτηκε την «ξένη» Κονσουέλο, ωστόσο η ίδια πήρε την εκδίκησή της μεταβιβάζοντας τα πνευματικά δικαιώματα μαζί με τα ερωτικά γράμματα στον κηπουρό και σοφέρ της, Χοσέ Φρουκτουόσο Μαρτίνες, όταν πέθανε το 1979. Το 2008 η οικογένεια του Σεντ-Εξιπερί μήνυσε τον Μαρτίνες γιατί κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη σχέση των Αντουάν και Κονσουέλο. Ομως και ο ίδιος μήνυσε τους κληρονόμους έξι χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τον «Μικρό Πρίγκιπα» σε γκράφικ νόβελ. Τώρα η έκδοση των ερωτικών γραμμάτων φαίνεται πως οδηγεί σε ανακωχή.

efsyn.gr