Καζάνι που βράζει η Λέσβος – Ο “Αίαντας” και ο προσωρινός καταυλισμός (video)

Posted on 11 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:15 μμ
9 secs

«Μπαρούτι» μυρίζει η Μόρια και συνολικά το νησί της Λέσβου καθώς για τρίτη ημέρα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοιμήθηκαν στο δρόμο και στο χώμα στις περιοχές γύρω από τις κατεστραμμένες υποδομές του άλλοτε ΚΥΤ που μετά τις διαδοχικές φωτιές και αναζωπυρώσεις έχει απομείνει αποκαίδια.

Ούτε οι πρόσφυγες αλλά ούτε και οι κάτοικοι επιθυμούν να “αναγεννηθεί από τις στάχτες” της η Μόρια ή παρόμοιου τύπου στρατόπεδο σε άλλη περιοχή του νησιού και αυτό είναι ίσως το μόνο αίτημα που ενώνει και τις δύο πλευρές.

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Ωστόσο αντί η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος να μεριμνήσουν άμεσα για να βρουν κατάλυμα χιλιάδες άνθρωποι σπεύδει να στείλει δυνάμεις καταστολής, γεγονός που δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και ειδικότερα στο πολύπαθο νησί της Λέσβου.

Σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί ένα καράβι με κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποδεκνύοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω καταστολή των αντιδράσεων των προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους παρέχει το ελληνικό κράτος και η ΕΕ.

Όπως αναφέρει το stonisi.gr, στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130.

Σύμφωνα πάλι με το stonisi.gr η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο προσωρινό καταυλισμό πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε φωτογραφίες που ανέβασε στη σελίδα του στο διαδίκτυο φαίνονται ελικόπτερα να μεταφέρουν σκηνές στο σημείο προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο του καταυλισμού για την άμεση στέγαση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά με τη συγκρότηση του νέου καταυλισμού που όπως λέγεται θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αρχίσει η προώθηση μεταναστών και προσφύγων σε αυτόν.

ΠΗΓΗ: stonisi.gr

...