Η ΕΣΗΕΑ καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει την… επίθεση στη Μάνδρου

Posted on 14 Οκτωβρίου, 2020, 11:41 πμ
4 secs

Στο πλευρό της Ιωάννας Μάνδρου η ΕΣΗΕΑ, που αφήνει ασχολίαστα πλήθος άθλιων σχολίων και πρακτικών δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Στο πλευρό της δημοσιογράφου που είπε στον ΣΚΑΪ για τη Μάγδα Φύσσα ότι «δεν είναι μια γυναίκα διανοουμένη, είναι μια γυναίκα που ζει στο Π έ ρ α μ α, προέρχεται από κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις τέτοιες συμπεριφορές. Την είδατε πόσο κόσμια είναι  και πόσο περιποιημένη είναι; Την είδατε ποτέ αχτένιστη;».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μετά τον σάλο σε ανακοίνωσή του το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα διαδικτυακού κανιβαλισμού».

Η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα διαδικτυακού κανιβαλισμού, που αντί να κρίνουν, διασύρουν συναδέλφους και απειλούν  την ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε βάρος της  συνάδελφου  Ιωάννας Μάνδρου, που υπηρετεί ένα δύσκολο και απαιτητικό ρεπορτάζ επί 35 χρόνια.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής η συνάδελφος δεν είχε πρόθεση- όπως και η ίδια επανειλημμένως τόνισε- να θίξει σε καμία των περιπτώσεων τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. Αντίθετα, με τον δικό της τρόπο, την εκθείασε σ’ όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ της για τη δύναμη, το κουράγιο και τη μαχητικότητά της. Η κριτική ακόμη και η πιο αυστηρή είναι θεμιτή.

Οι δημοσιογράφοι, όπως κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις, κρινόμαστε και εμείς από τους πολίτες. Άλλο όμως η κριτική, ακόμη και η πιο αυστηρή, κι άλλο ο διαδικτυακός κανιβαλισμός, που ευτελίζει τις ανθρώπινες αξίες, ενώ μερικές φορές θέτει σε κίνδυνο την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης, υπονομεύοντας μία από τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως η έντονη αλλά γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και όχι η πολεμική χωρίς όρια και αρχές.

Κίνδυνος για την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης;

Την απάντηση δίνει ο ο καθηγητής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Γιώργος Πλειός:

...