Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι διολισθαίνουν στην απόλυτη φτώχεια

H απόλυτη φτώχεια στην Ιταλία εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πανδημίας, με 335.000 οικογένειες, ή 1 εκατομμύριο άτομα, να διολισθαίνουν στην απόλυτη φτώχεια το 2020, για να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ή τα 5,6 εκατομμύρια άτομα, σημειώνοντας άνοδο στο 7,7%, από το 6,4% των νοικοκυριών που ήταν το 2019, και στο 9,4%, από το 7,7%, των ανθρώπων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιταλικής στατιστικής αρχής Istat. Η ραγδαία αύξηση της απόλυτης φτώχειας αφορά πρωτίστως νοικοκυριά που έχουν εργαζόμενους στο εσωτερικό τους.

Η Istat προειδοποίησε ότι η πανδημία διέγραψε κάθε πρόοδο που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στην καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας, παρ’ όλο που απείχε πολύ για να φθάσει στα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Την κατακόρυφη αύξηση της φτωχοποίησης της Ιταλίας αποκαλύπτει η κατάρρευση σε επίπεδα ρεκόρ των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών, αφού οι μηνιαίες καταναλωτικές δαπάνες του μέσου νοικοκυριού κατέρρευσαν κατά 9,1%, στα 2.328 ευρώ το 2020, για να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000.

Στην πράξη, τα ιταλικά νοικοκυριά δίνουν μια πραγματική μάχη με την καθημερινή επιβίωση, όπως δείχνει η διατήρηση των δαπανών για τρόφιμα και των εξόδων για τη στέγαση, ενώ οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν βουτιά 19,2%.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η απόλυτη φτώχεια εκτινάχθηκε στον πλούσιο και βιομηχανοποιημένο Βορρά, με 281.000 οικογένειες ή 720.000 άτομα να οδηγούνται στην απόλυτη φτώχεια το 2020, ενώ ο Νότος καταγράφει τη μεγαλύτερη απόλυτη φτώχεια, που πλήττει το 9,3% των νοικοκυριών. Η Istat δεν ανακοίνωσε στοιχεία για τη σχετική φτώχεια.

 

Αργύρης Παναγόπουλος
Avgi