, ΙΣΡΑΗΛ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., INDEPENDENTNEWS
EPA/ABIR SULTAN

Τουλάχιστον 90 τραυματίες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, ήταν ο απολογισμός των νέων συγκρούσεων Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, που χρησιμοποίησαν εκτεταμένα πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και αντλίες νερού. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν νωρίτερα συμμετάσχει σε προσευχή για την πιο σημαντική νύχτα του ραμαζανίου στο τέμενος του Αλ Ακσά.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης το Σάββατο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και την Πύλη της Δαμασκού, ήρθε μετά από ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων από τους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για νέο κύμα εκτοπισμών από τα εδάφη τους προκειμένου να εποικιστούν από Ισραηλινούς. Νωρίτερα, η αστυνομία σταματούσε πούλμαν με πιστούς που προσέρχονταν στο χώρο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προχωρούσε σε συλλήψεις για τα γεγονότα της Παρασκευής. Ο απολογισμός των αντίστοιχων συγκρούσεων κοντά στο τέμενος του Αλ Ακσά έφτασε τους πάνω από 200 τραυματίες διαδηλωτές, ενώ από την πλευρά της αστυνομίας άλλους 17.

Οι εικόνες που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ και τα social media έχουν προκαλέσει οργή σε πολλές χώρες, ειδικά του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παραδοσιακά ομαλή σχέση με το Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ιορδανία, που φιλοξενεί στο έδαφός της μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων, εκδόθηκε επίσημη δήλωση της κυβέρνησης που καταδίκασε τις «βάρβαρες» αστυνομικές πράξεις κατά των πιστών του τεμένους. Αντίδραση ήρθε και από το το Κουαρτέτου Διαπραγματευτών της Μέσης Ανατολής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ), που με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι πρόκειται για επιβολή «νόμου και τάξης» με παράλληλη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ στον αντίποδα ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς υποστήριξε ότι πρόκειται για «απαρτωλές επιθέσεις» στους πιστούς.

Στην τελευταία κίνησή του κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ επιδιώκει να τους εκτοπίσει από την περιοχή του Σαΐκχ Τζαράχ, κάτι που ήδη έχει καταδικάσει ο ΟΗΕ, ενώ και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Σήμερα αναμένεται το θέμα να εξεταστεί στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, μετά από μακρόχρονη δικαστική διαμάχη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»

Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι «η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την έξωση οικογενειών από τα σπίτια που κατοικούσαν από τη δεκαετία του 1950, στη συνοικία Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και η ίδια η διαδικασία της έξωσης, αποτελούν ενέργειες που στρέφονται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αναγκαίας συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας όπως και η δημιουργία εποικισμών, σε κατεχόμενο έδαφος, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο μόνος δρόμος για την επίλυση διαφορών είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ, η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε αυτήν την προσπάθεια, η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες και η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει διαχρονικά  μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή, αυτή των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ»

Η ΑΥΓΗ