Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο Left Theory for the 21st century (Αριστερή θεωρία για τον 21ο αιώνα) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με το δίκτυο Transform Europe.

Διαρθρωμένο σε δύο θεματικές – η πρώτη γύρω από την αριστερή κυβερνησιμότητα και την εμπειρία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και η δεύτερη γύρω από τη σκοτεινή πλευρά της εποχής μας, την αρνητικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί και να μεταμορφώσει η ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική – το συνέδριο αυτό επιχείρησε να συνδέσει τους προβληματισμούς γύρω από την αριστερή θεωρία της εποχής μας με τις πρακτικές πολιτικές εμπειρίες των κομμάτων της ευρωπαϊκής (κυρίως) Αριστεράς και τα ζητήματα στρατηγικής που τίθενται ενώπιόν τους, στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης σχέσης.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Leo Panitch ήταν ο Jean-Luc Nancy, ενώ στα συνολικά επτά θεματικά πάνελ συμμετείχαν οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Αθανασίου, Τάνια Βοσνιάδου, Ηλίας Γεωργαντάς, Κώστας Δουζίνας, Βίκυ Ιακώβου, Adam Gearey, Paul Guillibert, Μαρία Καραμεσίνη, Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Δανάη Κολτσίδα, Γεράσιμος Κουζέλης, Λόης Λαμπριανίδης, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, Todd McGowan, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Άκης (Peter) Μπράτσης, Boaventura de Sousa Santos, Γιώργος Σταμπουλής και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν οι Heinz Bierbaum, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Marga Ferre, συμπρόεδρος του δικτύου Transform! Europe, Sam Gindin, στενός συνεργάτης εκτός των άλλων του Leo Panitch, και Δημήτρης Τζανακόπουλος, γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τα βίντεο του συνεδρίου βρίσκονται αναρτημένα στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube: