• Σε 1.463 έχουν φτάσει  τα ασυνόδευτα ανήλικα  που είναι εγκλωβισμένα στα νησιά μας, αυξημένα κατά 80%(!)  σε σχέση με τα 803 πέρυσι την  ίδια εποχή, καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Φωτίου.
  • Άγνοια ή συνειδητή συσκότιση από την πλευρά του κ. Κουμουτσάκου, που αντί απάντησης ψέλλισε ανακρίβειες, αοριστίες και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου στον  Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργο Κουμουτσάκο με θέμα: «Χωρίς παιδική προστασία τα ανήλικα ασυνόδευτα οδεύουν προς απέλαση κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων. Σε ποιους εκχωρούνται οι δημόσιες, διαφανείς υπηρεσίες του ΕΚΚΑ που καταργείτε; Σε ημέτερους μετακλητούς ή τρίτους;»

Στην ομιλία της η βουλευτής ανέδειξε τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων κατά παράβαση διεθνών αρχών και συμβάσεων με στόχο την απέλαση της πλειοψηφία τους στις χώρες προέλευσης, αφού με  νόμο όρισαν ότι  τα παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών μπορούν να κριθούν με τις ταχύρρυθμες διαδικασίες των ενηλίκων και να επαναπροωθηθούν εντός 30 ημερών στις χώρες από όπου έφυγαν, αν αυτές θεωρούνται ασφαλείς.  Ιδιαίτερα τονίσθηκε η  προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνησης για να χτιστεί  το προφίλ του φιλόστοργου και ευαίσθητου Πρωθυπουργού, ώστε να αποσπασθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από το Βατερλώ του μεταναστευτικού που έχει δημιουργήσει. Ο κ. Κουμουτσάκος ρωτήθηκε ευθέως εάν έχουν ήδη απελαθεί ή αν προβλέπεται να απελαθούν παιδιά άνω των 15 ετών στις χώρες προέλευσής τους και απήντησε με πλήρη άγνοια  του νόμου Χρυσοχοίδη, για παιδιά κάτω των 15 ετών!!

Η Θ. Φωτίου με έμφαση αναφέρθηκε στον τραγέλαφο των νομικών και διαδικαστικών αντικρουόμενων ρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει  στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους επιδιώκοντας να χειριστεί τα ασυνόδευτα ανήλικα κατά το δοκούν, καταργώντας τις έμπειρες, διαφανείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), και αναθέτοντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τα ασυνόδευτα ανήλικα πλην της επιτροπείας, στην Ειδική Γραμματεία της κυρίας Αγαπηδάκη που στερείται των απαραίτητων υπηρεσιακών δομών υποστήριξης αυτού του έργου. Έτσι, το ΕΚΚΑ μετατρέπεται, από έναν φορέα που είχε κερδίσει την αναγνώριση των διεθνών οργανισμών, σε ένα  «πουκάμισο αδειανό», χωρίς γνώση πλέον των στοιχείων των παιδιών, της κίνησής τους και της κατανομής τους σε δομές φιλοξενίας, και σε αδυναμία να εφαρμόσει τις διαδικασίες ορισμού Επιτρόπων, που απαιτούν ακριβώς αυτή την πλήρη επαφή με την κίνηση των παιδιών.

Με αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική θέλουν να πετύχουν συγχρόνως δύο στόχους: να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο για την Επιτροπεία και από την άλλη να εφαρμόσουν και πάλι τις προσφιλείς τακτικές του επιτελικού κράτους, είτε στελεχώνοντας την Ειδική Γραμματεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα με ημέτερους μετακλητούς,   είτε αναθέτοντας  τον χειρισμό των ασυνόδευτων ανήλικων σε ιδιώτες και ΜΚΟ . Καμία απάντηση  από τον κ. Κουμουτσάκο.

Δυστυχώς,  καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος  περιορίστηκε να ψελλίσει αοριστίες, ανακρίβειες, επικλήσεις στην αποδοχή που έχει η κυβέρνηση από  τον διεθνή παράγοντα (όταν η κ. Φωτίου ήδη είχε καταθέσει τις ανακοινώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που ζητούν την διερεύνηση καταγγελιών για επαναπροωθήσεις)  και τέλος, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά!