Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια ● Εάν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών θα διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες στο 65% της αρχικής τιμής.

 

Aλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους πλειστηριασμούς δρομολογούνται μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ενώ μπαίνουμε σε ένα «θερμό» φθινόπωρο…

Επιδίωξη είναι μέσω των νέων διατάξεων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια.

Επιπρόσθετα η ανακοπή πλειστηριασμού γίνεται πιο δύσκολη και ταυτόχρονα η αλλαγή του τιμήματος θα γίνεται αυτοματοποιημένα όταν είναι υψηλή και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες, στο 65% της αρχικής τιμής. Οταν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, θα απαιτείται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα προβλέπεται: «Αν και ο νέος πλειστηριασμός έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, το αρμόδιο δικαστήριο του άρθρου 933, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να άρει την κατάσχεση ή να διατάξει να γίνει αργότερα νέος πλειστηριασμός με την ίδια κατά την παρ. 2Β τιμή ή και κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς».

Παράλληλα, για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς νέους ιδιοκτήτες.

Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες και οι servicers θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και στόχος είναι το σχέδιο νόμου να πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται –αρχικά για έξι μήνες– τα νοικοκυριά και οι πυρόπληκτοι που βάσει των διατάξεων του νόμου χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (ετήσιο εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης, την περιουσιακή κατάσταση κ.λπ.) και πιστοποιούν την «ευαλωτότητα» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Σημειώνεται ότι μέχρι την άνοιξη του 2022, που θα ιδρυθεί ο Φορέας Ακινήτων, οι ευάλωτοι μεταθέτουν για… αργότερα την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας στην οποία μπορούν να παραμείνουν ως… νοικάρηδες ώστε να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

Οσοι καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διασώζουν την περιουσία τους και το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να λαμβάνει για πέντε χρόνια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου –ώς 210 ευρώ ανάλογα της οικογενειακής κατάστασης– που αφορά πρώτη κατοικία.

ΕΦΣΥΝ

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC_artiGsPS7mJj-UaJNq_Tw

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/