Θεανώ Φωτίου: Οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας (βίντεο)

Posted on December 19, 2020, 12:52 pm
6 secs

Μιλώντας στην εκπομπή του ΚΟΝΤΡΑ NEWS στις 10 του KONTRA TV  και τον Γιώργο Μελιγγώνη, η Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής Β3 Νότ. Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  ερωτώμενη για την πανδημία και την κρίση της, τόνισε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης  δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας: Αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους που παίρνουν προνοιακά επιδόματα μέσα στις γιορτές χωρίς χρήματα, αφού το επίδομα του Δεκεμβρίου θα τους δοθεί στις 31 του μηνός.

Απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δοθεί διπλό επίδομα το Δεκέμβρη στους προνοιακούς αναπήρους που οι περισσότεροι εξαρτώνται από το επίδομα για να επιβιώσουν. Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει τώρα που είναι κλειστά τα ΚΕΠΑ επιδόματα στους νέους αιτούντες χωρίς εξέταση.

Δίνει μέσα στο 2020, έτος πανδημίας, σε 166.000 δικαιούχους του ΤΕΒΑ και του ΚΕΑ (ΕΕΕ) σε σύνολο 423.000 ωφελούμενων,   από καμία έως 3 φορές μόνον τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης. Από αυτούς, οι 40.000 δεν έχουν πάρει ούτε μια φορά ό,τι δικαιούνται. Ενώ αρνείται να εφαρμόσει για τους δικαιούχους αυτούς την κάρτα αλληλεγγύης, όπως πλέον της δίνει το δικαίωμα, λόγω πανδημίας,  η ΕΕ, ώστε να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται με αξιοπρέπεια από την αγορά.

Η Πανδημία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. χτυπά περισσότερο τους φτωχούς και τους ακραία φτωχούς και αυτό το βλέπουμε καθαρά σήμερα στη Δυτική Αττική. Μία περιοχή όπου τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ακραίας φτώχειας, ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλων ομάδων πληθυσμού, η πυκνότητα στην κατοίκηση, η λειτουργία μεγάλων εργασιακών χώρων και η αναγκαστική χρήση των ΜΜΜ απαιτούσαν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας που βέβαια η κυβέρνηση δεν έλαβε. Η Δυτική Αττική έχει τα εργασιακά, κοινωνικά, δημογραφικά δεδομένα που εξηγούν γιατί, εφόσον δεν υπήρξε καμία πρόνοια, έγινε η περιοχή κόκκινη ζώνη. Οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και οι  κοινωνικοί αποκλεισμοί ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόνοια αναδεικνύονται από το σχέδιο Πισσαρίδη πάνω στο οποίο έχει δομηθεί και το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπαγορεύει την ενοποίηση όλων των επιδομάτων πλην των αναπηρικών σε ένα, στο ενιαίο Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα που θα απευθύνεται μόνο στην ακραία φτώχεια. Είναι η πρόταση που έκανε το ΔΝΤ το 2015 και που χτυπά κυρίως τα μεσαία στρώματα που παίρνουν με υψηλά εισοδηματικά όρια επιδόματα όπως του παιδιού και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια παροχές όπως τα σχολικά γεύματα.

Η κυβέρνηση έφερε προχθές το βράδυ ένα νομοσχέδιο 150 άρθρων σε μία παρωδία κατ’ επείγοντος, γιατί κάποια άρθρα έπρεπε να τα είχαν φέρει στη Βουλή πριν από τέσσερις μήνες, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ορισμένα άρθρα όμως, κρύβουν τεράστιες ανατροπές: θεσμοθετούν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την κατάργηση της εκλογής από Συνέλευση των ΔΣ των εργαζόμενων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού.

...